Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

IZJAVA ZA JAVNOST

ODGOVOR CIVOZ-a NA »ŽUPANOVO IZJAVO ZA JAVNOST - PROTEST OB NAVEDBAH, DA MONITORINGA VPLIVOV NA OKOLJE NI MOGOČE IZVESTI«, ki ga je javno objavil župan Mestne občine Slovenj Gradec, gospod Andrej Čas, 24. 8. 2018 na spletni starni MO Slovenj Gradec.

    V Civilni iniciativi za varovanje okolja in zdravja (CIVOZ) Slovenj Gradec smo presenečeni in razočarani nad vsebino in gorečnostjo »Županove izjave za javnost«, ki jo je pod naslovom »Protest ob navedbah, da monitoringa  vplivov na okolje ni mogoče izvesti«, ki jo je, dne 24. 8. 2018, na spletni strani Mestne občine Slovenj Gradec javno objavil župan Mestne občine Slovenj Gradec g. Andrej Čas.

    Prepričani smo, da izjava ni dobronamerna in vsebuje površne ter neresnične navedbe z namenom zavajanja javnosti o resničnih okoliščinah poteka priprav na izvedbo monitoringa zraka ter pomeni poskus diskreditiranja CIVOZ in predstavnice Inštituta za okolje Celje - doc. dr. Cvetke Ribarič Lasnik - kot koordinatorke celotne izvedbe monitoringa.

     Izpostaviti želimo le nekatera najbolj bistvena dejstva, ki nedvomno kažejo na    to, da g. župan Andrej Čas, v svoji izjavi, zavaja javnost:

1. Predlagatelj oz. pobudnik za izvedbo monitoringa, ki bi naj zajemal analizo zraka ob uporabi FFS s škropljenjem hmeljiščnih nasadov, odvzem in analizo zemljin na in ob hmeljiščih ter odvzem in analizo vrtnin z bližnjih vrtov, nikoli ni bil g. župan MO in tudi ne nobeden od zaposlenih v občinski upravi. Predlagatelji oz. pobudniki monitoringa tudi niso hmeljarji.

    Pobudnik za izvedbo monitoringa je bila CIVOZ, formalno pa ga je na seji občinskega sveta MO Slovenj Gradec, že v začetku leta, predlagal občinski svetnik in predsednik ČS Polje Boris Raj - v sodelovanju s svetnikom Petrom Cesarjem.

 

2. Motiv pobudnikov in predlagateljev izvedbe monitoringa in tudi ne izbira »načina meritev ostankov pesticiov..« nikoli ni bilo ugotavljanje oz »ugotavljanje najmanjšega suma o vpletenosti župana in zaposlenih na MO        Slovenj Gradec na izvedbo meritev«, kot je to v svojem »protestu« zapisal g. župan, temveč je bil izključno prisoten motiv, da se monitoring izvede v interesu javnosti ter s ciljem, da se preveri morebiten vpliv uporabe FFS na zdravje ljudi in naravno okolje.

 

3. Razlogi, ki jih za svojo »ogorčenost« v »protestu« navaja g. župan ne vzdržijo resne presoje, ker se je na »premalo časa« za izvedbo meritev najprej skliceval predstavnik izvajalca monitoringa, ne pa CIVOZ, ki je šele dne 20.8.2018 prejela pisno korespondenco, ki sta jo pred tem imela izvajalec monitoringa in konkreten hmeljar. Ta dva sta se namreč konkretno vnaprej dogovarjala  za izvedbo monitoringa zraka na hmeljišču taistega hmeljarja.

 

   Takoj, ko smo v CIVOZ ugotovili pripravo na izvedbo »dogovornega monitoringa«, smo o tem pisno seznanili go. doc. dr. Cvetko Ribarič Lasnik. Sporočili smo ji, da je vnaprej podrobno dogovorjen monitoring nesprejemljiv, ker ne zagotavlja verodostojnih podatkov. Istočasno pa smo tudi jasno zapisali, da se strinjamo z vzorčenjem zemljine in pridelkov in tudi predlagali, da se monitoring zraka izvede naslednje leto, ko bo za take meritve dovolj časa in tudi zagotovljena transparentnost ter verodostojnost.

   

    O vsem tem smo takoj pisno seznanili tudi g. Darka Sagmajstra z MO Slovenj Gradec, ki se je tudi strinjal z našim stališčem, da uporaba proračunskih sredstev za vnaprej dogovorjen monitoring zraka, ni dopustna, ker ne zagotavlja verodostojnosti rezultatov.

 

4. O »dogovorjenem monitoringu« na sestanku, ki je bil dne 9.8.2018, ni bilo govora, je pa bilo dogovorjeno, da CIVOZ koordinatorki posreduje pisne predloge z naborom hmeljišč, ki bi lahko prišla v poštev za merjenje zraka. Ob tem je predstavnik izvajalca omenil potrebo po bližini možnega priključka na električno omrežje in varnost merilne naprave. Naslednja dva pisna predloga pa naj zajemata seznam zemljišč za vzorčenje zemljin ter seznam vrtičkov in drugih površin za vzorčenje vrtnin in drugih rastlin. Vse tri zahtevane sezname je CIVOZ v določenem roku tudi posredovala.

      Dogovorjeno pa je bilo tudi, da bodo hmeljarji koordinatorici posredovali časovne najave škropljenj.

 

      Pomembno pa je omeniti tudi, da na omenjenem sestanku ni bilo najavljeno pobiranje hmelja, kar se je še pred 23.8.2018 izkazalo na precejšnjem številu hmeljišč - vključno s hmeljiščem ob Šmarški cesti v ČS Polje. (V kolikor bi bil g. župan dne 9.8.2018 prisoten ves čas sestanka in ne le pri uvodnem delu, potem bi tudi poznal pravo vsebino in potek sestanka ter vsebino dogovorov, ki so bili sprejeti. Ker pa ga večino časa na sestanku ni bilo, ne more pisati o tem o čem smo se strinjali in o čem smo/nismo bili seznanjeni).

 

5. Pred zaključkom naših pojasnil pozivamo vse, ki vas ta tema zanima, da si ogledate posnetek seje občinskega sveta MO Slovenj Gradec, z dne 4.7.2017 - konkretno točko pobude in vprašanja svetnic in svetnikov in lahko boste preverili resničnost navedb g. župana o njegovi »odzivnosti« ter »intenzivnem delovanju  v smeri ugotovitev dejstev in izvedbe meritev…«!

 

6. Kot opazovalci smo bili vključeni v izvedbo monitoringa, ki je bil opravljen 24.8.2018 ter je zajel vzorčenje zemljin in vrtnin ter drugih pridelkov. Vzorčenje je potekalo brez težav in skladno z načrti izvajalca ter koordinatorke.

 

Tudi to dejstvo kaže na neutemeljenost trditev glede »preprečitve« monitoringa s strani IOP Celje ter CIVOZ.

 

   Še posebej pa nas skrbi očitna pristranskost ter negativističen naboj   županovega javnega sporočanja, pa tudi večkrat poudarjeno bistvo njegove skrbi za odklanjanje »vsakršne odgovornosti«.

 

    Spoštljiv pozdrav vsem!

 

                                            CIVILNA INICIATIVA ZA VAROVANJE OKOLJA IN

                                                    ZDRAVJA OBČANOV Slovenj Gradec

 

                                                                            PREDSEDNIK

                                                                            Peter Metulj

Oglejte si tudi