Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
11°C
-1°C
Oceni objavo

IZBOR NAJBOLJŠIH OLIMPIJSKIH PLAKATOV PJONGČANG 2018

Vsak izmed nas ve, da so Olimpijske igre nekaj čarobnega, nekaj enkratnega, nekaj spektakularnega. V živo ali kako drugače pa ta spektakel spremlja na milijone ljudi. Že pred leti smo na OŠ Podgorje pri Slovenj Gradcu izpeljali prirejene Zimske olimpijske igre, kjer smo se s pomočjo videokonference povezali  s šolami v Sloveniji.  Tokrat smo se odločili, da duh olimpizma obeležimo nekoliko drugače.

 

Pri pouku športa  smo se namreč odzvali na Javni natečaj za olimpijski veleplakat (jumbo plakat), ki ga je razpisal Olimpijski komite Slovenije (OKS)  v sodelovanju z velikim sponzorjem olimpijske reprezentance Slovenije, Europlakatom in agencijo Arnoldvuga.

Namen akcije je promovirati olimpizem in olimpijske simbole ter krepiti zavedanje predšolskih otrok, šolske in srednješolske mladine o prihajajočih zimskih olimpijskih igrah Pjeongčang 2018. Olimpijski plakat sodi med najbolj prepoznavne simbole olimpijskih iger. Izdelani  so bili prav za vse olimpijske igre modernega časa - od prvih iger iz leta 1896, ki so potekale v Atenah v Grčiji.

 

Zaradi ljubezni do športa in prijateljstva smo z veseljem pustili domišljiji prosto pot. Na osnovi glavne tematike, ki se navezuje na simbol olimpizma »Olimpijska bakla«, smo izdelali več predlogov olimpijskega plakata.  Sodelovali smo v tekmovalni kategoriji-osnovnošolci (6-14 let). V mesecu decembru smo se trudili tako doma kot tudi v šoli. Pripravili smo veliko čudovitih plakatov, 19 plakatov pa  smo s pomočjo učitelja likovne umetnosti izbrali, in jih poslali na natečaj.

 

Komisija OKS je glede na prejete predloge imela zelo težko nalogo. Prejela in pregledala je kar 774 izdelkov ter izbrala 5 najboljših iz vsake kategorije, ki jih skupaj z olimpijsko baklo, promovira in predstavlja na organiziranih  dogodkih razpršeno po Sloveniji, hkrati s športnimi in družabnimi aktivnostmi.

 

Med 5 finalistov v kategoriji osnovnošolcev se je uvrstil tudi plakat naših dveh učenk, Maruše Lavrinšek in Neje Balek, ki je te dni dobil obliko velikih razsežnosti. Podjetje Europlakat je namreč vseh 15 izbranih plakatov, iz treh kategorij,  objavilo na javnih mestih širom po Sloveniji v obliki »jumboplakata«.

 

Tako lahko plakat Maruše in Neje, ki predstavlja  povezanost ljudi, prijateljstvo, mir in ljubezen do športa,  vidite v obliki »jumboplakata«  na petih različnih lokacijah:

 

Maribor  - Petrol, Gosposvetska 81 - pri Štuku

Braslovče - Letuš

Slovenj Gradec - Celjska cesta 2  

Slovenj Gradec – Petrol - obvoznica

Mislinja - Petrol

 

Ponosni smo, ker nam je v tako številčni konkurenci uspelo ustvariti umetnino, ki pušča pečat,  v širšem slovenskem okolju.

mentorica,

prof. športa Danijela Ledinek

Oglejte si tudi