Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
2°C
NED.
12°C
-1°C
Oceni objavo

PREDSTAVITEV KANDIDATOV ZA POSLANKO/POSLANCA V DZ

Predstavil se je 'koroški trojček' kandidatov SD za poslanko/poslanca na prihajajočih državnozborskih volitvah
V petek, 16. marca 2018, je v Hotelu Vabo v Slovenj Gradcu potekala novinarska konferenca predstavitve kandidatov SD za poslanca/poslanko v Državni zbor Republike Slovenije 9., 10. in 11. volilnega okraja 5. volilne enote.
Predstavili so se:
- Lucija Fink, kandidatka Mislinjske doline;
- Jani Prednik, kandidat Mežiške doline;
- Dominika Švarc Pipan, kandidatka Dravske doline.

Kandidati so poudarili pomembnost medsebojnega sodelovanja, enotnosti in konstruktivnega dialoga za dosego zastavljenih ciljev. Prepričani so, da je hitra predstavitev koroških kandidatov, ki predstavljajo nove obraze in sveže ideje v že uveljavljeni stranki, osnova oblikovanja novega programa za razvoj regije. Verjamejo, da Slovenija lahko postane zgled solidarne, povezane in inovativne družbe, ki bo zagotavljala ljudem varnost v vseh pomenih. Samozavestno stojijo za dolgoročno vizijo in zastavljenimi cilji Socialnih demokratov v Izhodiščih za vladni program SD 2018-2026.

Slovenija mora na gospodarskem področju postati država visokotehnoloških podjetij, ki bodo imela lastno znanje, to pa lahko uspe zgolj v odprtem, inovativnem in povezovalnem gospodarstvu. Zavzemajo se tudi za odpravljanje neenakosti, vzpostavitev primernega življenjskega in delovnega okolja, varstva in pomoči ljudem v stiski in medgeneracijskega sodelovanja. Ključ do vključujočega razvoja in enakih možnosti za vse družbene skupine predstavljajo javne storitve – okrepiti je potrebno financiranje javnega izobraževalnega sistema, raziskovalnih dejavnosti, znanosti in kulture.

Na regijski ravni Koroška potrebuje predvsem vključitev v infrastrukturno omrežje. Glavna točka programa je torej nujno potrebna hitra cesta, ki bo regijo vodila do razvoja gospodarstva in posledično tudi do odpiranja novih delovnih mest, turističnega razcveta in boljšega povezovanja.

Program Lucije Fink se nanaša tudi na vzpostavitev in izpeljavo lokalnih projektov. V obeh občinah, tako v Slovenj Gradcu kot v Mislinji, je potrebno zagotoviti neprofitna stanovanja, postaviti model prodaje poslovnih con in razmisliti o pridobitvi varovanih stanovanj in medgeneracijskega centra. Hkrati pa je potrebno ohranjati status Slovenj Gradca kot gospodarskega in upravnega središča ter spodbujati pomembnost kulturnega in športnega povezovanja med občinami.

Z načrtom izraža izkazano zaupanje strankarskih kolegov in verjame v povezovanje ljudi pod ključem skupnih interesov. Zaveda se, da je za dosego zastavljenih ciljev potrebnega obilo dela in napora, vendar je prepričana, da se volja in trdo delo z gotovostjo obrestujeta v dolgoročnih rezultatih. Sploh zato, ker za njo stojijo ponosni in kleni Korošci.

Dr. Dominika Švarc Pipan se je po dolgoletnem delu v tujini vrnila v domovino in želi prenesti glas Koroške na državno in svetovno raven. Izpostavila je, da ključne stebre do pravne države predstavlja postavitev osnovnih dobrin – zagotavljanje dostojnega življenja za vse državljane, odpravo zdravstvenih razlik, čakalnih dob in vzpostavitev socialnih pravic za najbolj ranljive skupine ter enakega dostopa do izobraževanja v javnih in zasebnih inštitucijah.

Ker je vrsto let opazovala slovensko politično dogajanje z distance in izkusila politični svet v tujini, je prepričana, da lahko z vrednotami, ki jih je osvojila doma in na tujem, prispeva k premiku kolektivne mentalitete in boljšemu delovanju domače politične sfere. Sama želi predvsem poslušati Korošce, da lahko skupaj raziščejo prioritete in težave ter postavijo temelje za iskanje ciljev in rešitev.

Tudi program Janija Prednika temelji na postavljanju osnov na regijski ravni in prispevanju k sanaciji Mežiške doline, kjer imajo otroci še vedno povečano vsebnost svinca v krvi. Rešitve za odpravo omenjenih težav vidi v stabilnem in sistemsko urejenem financiranju. Sestaviti želi tudi boljši dialog z delavci migranti, ki odhajajo na delo v Avstrijo in omogočiti dostopnejšo javno šolstvo s poudarkom na deficitarnih poklicih kot sta farmacevtski tehnik in metalurg.

Koroški kandidati Socialnih demokratov predstavljajo upanje na novo politiko, boljše priložnosti za vse generacijske skupine in enoten pogled k skupnim ciljem, ki bo regijo umestil na politični zemljevid slovenske politične sfere.

Oglejte si tudi