Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
3°C
PET.
14°C
1°C
Oceni objavo

PUM je vse kar si želiš

Potek izdelave PROMO videa, ki prikazuje dnevne aktivnosti udeležencev programa Projektno učenje za mlajše odrasle Slovenj Gradec. Video je nastal v sklopu Potujoče šole sindikalizma Sindikat mladi plus.
V PUM-O  Slovenj Gradec smo v sklopu potujoče šole sindikalizma Sindikat mladi plus med 19. in 26. februarjem izvedli delavnico na temo video produkcije. Namen delavnice je bil udeležence spoznati z vsemi segmenti video produkcije. V sklopu praktične delavnice je bila osnovna ideja, da vsak udeleženec idejno pripravi in izdela svoj video življenjepis oz. video CV. Na ta način bi pridobili izdelek ki se ga lahko uporabi v namene iskanja zaposlitve.  

Dan 1

Na prvem srečanju v ponedeljek 19.2. so udeleženci sami predlagali, da se namesto izdelave video CV-ja želijo preizkusiti v pripravi in snemanju kratkega filma. Delavnica je bila prilagojena željam skupine, saj je bila ideja, da posnamemo svoj film in večino učenja izvedemo na praktičnih primerih.


V začetku smo kamero povezali s TV napravo in spoznali osnove video opreme ter nastavitve. Spoznali smo različne objektive in njihove karakteristike. 

V nadaljevanju smo naredili idejno zasnovo za kratek film v smislu miselnega procesa in zapisovanja idej. Skupaj smo se odločili, da prikažemo dejavnosti, ki se izvajajo v programu PUM-O in jih povezali v kratko zgodbo z uvodom, jedrom in zaključkom. Razložili smo, da je potrebno vnaprej vedeti kaj sporočamo gledalcu in se držati rdeče niti. Tako smo v dobri uri priravili scenarij in snemalno knjigo.

V drugem delu prvega dneva smo naredili okviren razpored snemanja in posneli prve kadre. Dogovorili smo se tudi za terminski načrt naslednjega dne.

 

Dan 2

Drugi dan naše delavnice, je bil v večini namenjen snemanju. Pri delavnicah se nam je pridružil še pomočnik pri izvedbi Aleksander Smode. Udeležence smo razdelili v dve skupini. Del ekipe se je ukvarjal s snemanjem, ostali udeleženci pa so dodelali oz. dopolnili scenarij in kasneje napisali besedilo za glasbo. Kontaktirali smo tudi glasbenega ustvarjalca Adi Smolarja, ki nam je dovolil predelavo in uporabo njegove avtorske glasbe. MKC Slovenj Gradec nam je dal na voljo svoj audio studio, kjer smo se odločili zadnji dan delavnice posneti glasbo za naš film.

Pri snemanju smo se ta dan spoznali s tehniko upočasnjenega posnetka (slowmotion). Spoznali smo se tudi z opremo za stabilizacijo kamere (ang. gimbal) in ga praktično uporabljali pri snemanju.

Kljub slabim vremenskim razmeram in sneženju smo posneli uvodne kadre na prostem, ter nekaj detajlov za ostale kadre. Poseben poudarek smo dali na snemanje zvoka in razložili kako pomembno vlogo ima pri končnem izdelku.

Dan je potekal v hitrem tempu in vsi udeleženci so aktivno sodelovali. K temu je veliko pripomoglo, da smo jim dali možnost odločanja pri projektu in izvedli ideje, ki so jih sami predlagali.

Dan 3

V začetku dneva smo se na hitro spoznali s programom za video montažo. Pregledali smo material posnet v preteklih dneh smo in s tem udeležence motivirali za nadalnje delo.

V nadaljevanju dneva smo se posvetili snemanju kadrov, ki so nam še manjkali. Večinoma smo snemali dnevne aktivnosti, ki se izvajajo v sklopu programa PUM-O Slovenj Gradec.

Dan 4

Na našem zadnjem praktičnem delu smo se zjutraj odpravili v glasbeni studio v prostore MKC Slovenj Gradec, kjer nas je pričakal tonski mojster Aleš Gangl. Del udeležencev je zaigral in zapel pripravljeno glasbeno podlago. Spoznali smo se z mikrofoni in snemalno opremo za zvok. Udeleženci so na praktičnem primeru dobili izkušnjo, kako pripraviti, izvesti in posneti avtorsko glasbo.

V tej fazi izvajanja naše delavnice smo imeli pripravljeno vso gradivo, ki smo ga pripravili v načrtu snemanja.

Vrnili smo se v prostore PUM-O in se lotili zadnje faze delavnice – postprodukcije.

Ponovno smo povezali računalnik in TV napravo, tako da so vsi udeleženci lahko sodelovali pri montaži videa. Proces montaže je bil dokaj zahteven, saj je to delo počasno in natančno. Udeleženci so dobro sodelovali, prispevali veliko svojih idej in napotkov. Ponovno smo se na praktičnem primeru spoznali z osnovami video montaže.

Rezultat

Pri izvajanju delavnice smo se dotaknili vseh segmentov videoprodukcije in izdelali celosten končni produkt. Udeleženci so se v največji meri na praktičnih primerih naučili priprave scenarija, izvedbe snemanja videa in zvoka ter v zadnji fazi tudi montaže končnega izdelka.

Film se je prvič javno predvajal na večeru Koroških premier, 10.3.2018 v organizaciji Umetniškega kluba 101 records, MAD in Špajz.

 

Video z naslovom PUM-O je vse kar si želiš, predstavlja aktivne mlade skozi njihov običajni dan v programu PUM-O Slovenj Gradec. Udeleženci delavnice predstavijo aktivnosti, ki se v programu izvajajo skozi dinamičen in na trenutke komičen način. Končni izdelek se lahko uporablja v promocijske namene programa PUM-O in dokazuje, da so udeleženci delavnice s skupnimi močmi sposobni izdelati profesionalni produkti. Dosega visok nivo kreativnosti in sodelovanja udeležencev pri procesu nastajanja.

Delavnico je izvedel Tine Lenart. Temeljila je predvsem na izkustvenemu učenju, tako da so udeleženci skozi praktične primere osvojili potrebno znanje. Z izvedbo aktivnosti in motivacijo udeležencev smo bili zelo zadovoljni, saj so udeleženci s svojim kreativnim razmišljanjem aktivno sodelovali pri snemanju filma.

Delavnica je bila v celoti prilagojena njihovim željam. Menim, da nam je to uspelo ravno zaradi tega, ker smo uporabili malce drugačno metodo in se osredotočili predvsem na učenje skozi praktično naravnane vsebine.

V programu PUM-o mentorji udeležence spodbujamo k vključevanju v izobraževanje oziroma nadaljevanju šolanja, razvijamo njihovo poklicno identiteto, samoiniciativnost in podjetnost ter jih spodbujamo k vključevanju na trg dela. Takšen projekt dopušča udeležencem več svobode in ustvarjalnosti obenem pa na podlagi izkustvenega učenja pridobijo pomembno znanje. 


Video si lahko ogledate na Youtube kanalu: https://www.youtube.com/watch?v=ZKS6cCWruI8 


Povabilo

Tudi ti ne veš kaj bi počel v življenju? Te nihče ne razume? 

Morda še nimaš dokončane osnovne ali srednje šole, nisi v službi in še nisi dopolnil 26. let.

Vključi se v brezplačen program PUM-O, preizkusi kaj novega in se nauči nekaj zanimivega.

Kaj počnemo:

  • učna pomoč,
  • pomoč pri iskanju zaposlitve,
  • pomoč pri dokončanju šolanja,
  • ugodnosti pri opravljanju vozniškega izpita,
  • druženje z vrstniki,
  • športne aktivnosti, 
  • strokovne ekskurzije,
  • priprava toplih malic,
  • družabne igre,
  • pridobivanje raznih neformalnih znanj,
  • razni jezikovni tečaji,
  • vaše želje....


Program je popolnoma brezplačen, poleg tega ti plačamo dodatek za aktivnost in povrnemo potne stroške.

PUM-O, kjer se vedno na polno dogaja.

Nahajamo se na Celjski cesti 22, v Slovenj Gradcu, za informacije pokliči na telefon 051 224 052 ali piši na email roman.herlah@mocis.si ali preko facebooka (pum slovenj gradec).



Oglejte si tudi