Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
2°C
ČET.
10°C
2°C
Oceni objavo

DIJAKI SREDNJE ŠOLE SLOVENJ GRADEC IN MUTA V EVROPSKEM PARLAMENTU V BRUSLJU

Na povabilo slovenske poslanke EPP Patricije Šulin so dijaki Srednje šole Slovenj Gradec in Muta, program ekonomski tehnik, spoznali organiziranost Evropske unije, delovanje evropskega parlamenta, vpliv le-tega na življenje v Sloveniji in samo delo evropskih poslancev. Evropski parlament organizira številne natečaje, dogodke in druge aktivnosti, s katerimi mladim omogoča širše poznavanje delovanja parlamenta in Evropske unije. V pogovoru se jim je pridružila tudi poslanka Romana Tomc. Za dijake je bil še posebej zanimiv ogled same prestolnice, Bruslja.

Dijaki so v poročilo o strokovni ekskurziji zapisali naslednje.

Naša pot se je začela v sredo pozno popoldne. Pred nami je bila dolga vožnja, dobrih 1000 kilometrov in predvidenih 15 ur. Noč na avtobusu je bila precej burna, spali smo bolj malo, vsake tri ure smo pretegnili noge, se osvežili; a smo vseeno preživeli.

Sredi dopoldneva, 10 minut čez predviden čas (zastoji na cesti, dež, sneg), smo prispeli do Evropskega parlamenta v Bruslju. Po skrbnem pregledu varnostne službe nas je pričakal topel sprejem poslanke Patricije Šulin in njenih asistentov, kasneje pa se je pogovoru priključila tudi gospa Romana Tomc. S preprosto in nazorno predstavitvijo smo spoznali organizacijo delovanja evropskih institucij, številu političnih strank, vlogo parlamenta in poslancev, jezikih … Morda se komu zdi nenavadno, a šele v tem pogovoru smo izvedeli, da Slovenija kot članica EU vloži okrog 500 milijonov €, upravičena pa je do skoraj milijarde € evropskega denarja, ki ga lahko pridobi s prijavami na različne projekte, vendar tega denarja ne počrpa v celoti. Minute so hitro minile in prišel je čas, da se odpravimo še na ogled plenarne dvorane. Seje sicer na ta dan ni bilo, a smo videli, kako so poslanci razporejeni v dvorani, seznanili so nas z načinom prevajanja. Poslankama smo se zahvalili za njuno sodelovanje, gospe Šulin tudi za donacijo.

Po ogledu parlamenta smo se odpravili v središče mesta, kjer smo imeli čas za ogled in kosilo. Ob dogovorjeni uri smo se odpeljali do našega hotela Ibis v bližini bruseljskega letališča, kjer smo se razdelili po sobah in se udobno namestili. Zvečer so nekateri dijaki in učitelji z lokalnim prevozom šli v mesto, drugi pa smo zaradi slabega vremena raje ostali na toplem. Seveda, ogled Bruslja pomeni sprehod z Velikega trga (Grand Place), ponoči ves v zlatu, do kipca Manneken Pis, katedrale, kraljeve palače, številne čokoladnice … In seveda … znameniti belgijski vaflji in mnogo vrst piva. Kljub hladnemu in deževnemu večeru smo le doživeli ritem evropske prestolnice. Naslednje jutro smo se po zajtrku odpravili do Atomiuma, kjer smo se lahko povzpeli na vrh in občudovali razgled nad mestom in okolico. Izjemno zanimiv je bil tudi Designmuseum.

Kmalu nas je čakala dolga pot domov, še prej pa smo se ustavili v nemškem mestu Köln. Tam smo imeli krajši čas za ogled znamenite kölnske katedrale, nekaj nakupov in kosilo.

Namen strokovne ekskurzije je bil vsekakor dosežen, predvsem pa zdaj bolje razumemo delovanje EU in vpliv le-tega tudi na življenje v Sloveniji.

Oglejte si tudi