Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
3°C
JUTRI
15°C
-2°C
Oceni objavo

Strokovni posvet Znanja in kompetence poslovnih sekretark za pisarno prihodnosti

V soboto, 2. junija 2018, je v Slovenj Gradcu potekal strokovni posvet z naslovom Znanja in kompetence poslovnih sekretark za pisarno prihodnosti. Organizator posveta je bil Šolski center Slovenj Gradec, Višja strokovna šola Slovenj Gradec v sodelovanju s Tajnicami leta iz vse Slovenije - med njimi sta kar dve domačinki iz Slovenj Gradca, Marta Pikalo, dolgoletna predsednica Zveze Klubov Tajnic Slovenije in Martina Razdevšek, predavateljica in promotorka Poslovne odličnosti. Naj pojasnimo, da strokovno tekmovanje za Tajnico/Poslovno asistentko leta poteka v Sloveniji že 22 let v organizaciji Zveze klubov tajnic in poslovnih sekretarjev Slovenije in Planetom GV.

Na Posvetu v Slovenj Gradcu so sodelovale direktorica ŠCSG mag. Gabrijela Kotnik, ravnateljica Višje šole mag. Janja Razgoršek, vodja Kariernega centra Višje šole Sonja Smolar, zmagovalke in finalistke izbora Poslovne asistentke/Tajnice leta ter študentke Višje sole, smer Poslovni sekretar.

Mladim študentkam so svoje bogate delovne izkušnje, svoje karierne poti ter pogled na delo in kompetence  poslovne sekretarke predajale Tajnice leta in tako je bil omogočen odličen prenos znanja in povezava med generacijami.

Kaj o pomembnosti takih dogodkov menijo organizatorke?

Direktorica Šolskega centra Slovenj Gradec, mag. Gabrijela Kotnik

V čem je pomen takšnih posvetov, kot je bil izveden na Višji strokovni šoli Slovenj Gradec?

Osnovno vodilo pri izvedbi vseh izobraževalnih programov našega centra je zagotavljanje čim večje aplikativnosti pridobljenih znanj vsem, ki zaključujejo naše programe.

Zavedamo se, da je povezava med tistimi, ki dela in naloge v določenem poklicu opravljajo, in med tistimi, ki se šele pripravljajo na to, izredno pomembna. Pomemben je prenos znanja, izkušenj in informacij o specifikah istovrstnih delovnih mest pri različnih delodajalcih. Izredno koristno je, da so posamezniki, zaposleni na takšnih delovnih mestih, pripravljeni predati to naprej mlajši generaciji. S tem mladi bolje spoznajo svoj bodoči poklic, možnosti zaposlovanja, specifike delovnih mest in potrebna ter pričakovana znanja na določenem delovnem mestu. Škoda je, če znanj in izkušenj zaposlenih na delovnih mestih ne bi izkoristili in jih posredovali tistim, ki na trg dela šele vstopajo. Zaradi tega se mi zdi izredno pomembno s tovrstnimi posveti nadaljevati in jih razširiti tudi na ostala poklicna področja.

Izredno pohvalno je, da se poslovne sekretarke leta in finalistke izbora odzovejo na takšna povabila, da so pripravljene sodelovati in s tem promovirati poklic poslovnega sekretarja oz. poslovne sekretarke kot poklic, ki nudi tudi izredne možnosti kariernega razvoja.

 

Ravnateljica Višje strokovne šole Slovenj Gradec, mag. Janja Razgoršek

Zakaj ste se na Višji strokovni šoli Slovenj Gradec odločili, da organizirate Strokovni posvet poslovnih sekretark leta in finalistk izbora pod naslovom »Znanja in kompetence za pisarno prihodnosti«?

Na naši Višji strokovni šoli izvajamo dva višješolska programa: Ekonomist in Poslovni sekretar. Ker sta oba programa zelo praktično naravnana, je seveda nujno, da sodelujemo z delodajalci in tistimi, ki na posameznih področjih poklicno delajo, in sicer v ožjem in tudi širšem okolju.

Zaradi tega smo se odločili, da organiziramo strokovni posvet s poslovnimi sekretarkami leta in finalistkami izbora, ki ga organizira Zveza klubov tajnic in poslovnih sekretarjev Slovenije.

Tema posveta so bila znanja in kompetence poslovnih sekretark in sekretarjev za pisarno prihodnosti. Na naši šoli se namreč trudimo, da vsebine prilagajamo potrebam delodajalcev. Za nas, ki izvajamo program Poslovni sekretar, so izkušnje, mnenja in predlogi udeleženk tega posveta ključnega pomena. Prav tako so lahko naše študentke na posvetu izvedele, kakšno je poslanstvo tega poklica, katere so tiste lastnosti, ki jih najbolj odlikujejo in katera znanja ter kompetence si bodo morale v prihodnosti še pridobiti.

Kakšne sklepe, zaključke in predloge ste sprejeli na strokovnem posvetu in kje oziroma na kakšen način jih boste uporabili?

Skupina zmagovalk in finalistk izbora za Poslovno asistentko/tajnico leta je našim študentkam, bodočim poslovnim sekretarkam, predala obilico napotkov za njihovo bodočo karierno oziroma poklicno pot.

Pripravljene morajo biti na nove izzive in pri tem slediti novostim ter se nenehno izobraževati. Poiskati morajo možnosti za nadgradnjo svojega znanja, tudi na področju ravnanja z ljudmi, komuniciranja s strankami in tujih jezikov.

Kljub tehnološkemu napredku pa ostaja dodana vrednost dela poslovnih sekretark v ustvarjanju pristnih in toplih medčloveških odnosov.

Praktično izobraževanje v podjetjih in ustanovah je pomenilo vsem prisotnim poslovnim sekretarkam odlično priložnost za nadaljnjo poklicno pot, zato je to priložnost tudi za študentke Višje strokovne šole Slovenj Gradec, programa Poslovni sekretar.

Laskavo priznanje zmagovalka izbora za Poslovno asistentko/tajnico leta jim pomeni predvsem priznanje poklica ter referenco pri iskanju novega delovnega mesta.

Udeleženke so poudarile, da je za študentke in kasneje tudi diplomatke naše šole odlična priložnost za njihovo nadaljnjo karierno pot njihova zelo pestra srednješolska izobrazba (od srednje zdravstvene šole, predšolske vzgoje, gimnazije, ekonomske šole, prometne šole in podobno), saj na tak način lahko povežejo zelo različna znanja.

Računalniška pismenost je danes zaradi vedno hitrejšega razvoja tehnologije velikega pomena za poslovne sekretarke, saj se na področjih uporabe sodobne informacijske tehnologije srečujejo z vedno več delovnimi nalogami. Ena izmed takšnih zadolžitev je tudi urejanje in oblikovanje spletnih strani, dokumentov, publikacij, promocijskega gradiva in podobno. Pri vsakdanjem delu se srečujejo tudi z različnimi področji e-poslovanja, zato bi bilo potrebno premisliti o novem višješolskem programu E-asistent poslovanja, ki bi lahko bil tudi specializacija oz. nadgradnja višješolskega programa.

 

Predavateljica in vodja Kariernega centra Višje strokovne šole Slovenj Gradec, Sonja Smolar, univ. dipl. ekon.

Zakaj je pomembno, da študenti sodelujejo na strokovnih posvetih poslovnih sekretark?

Študenti že v času študija načrtujejo karierne poti, zato je pomembno, da spoznajo praktične primere in izkušnje najboljših poslovnih sekretark v Sloveniji. Mladi spoznajo pomembnost dela, odličnost, raznolikost in vse to je dobra popotnica na njihovi karierni poti. Na ta način dobijo nove priložnosti, krepijo samozavest in spoznajo, da je za graditev kariere potrebno vseživljenjsko učenje.

 

Tatjana Regent, Tajnica leta, Ljubljana, MOP, Direkcija RS za vode:

Mladostna radovednost, ki je odlika študentk Višje strokovne šole Slovenj Gradec, profesoric, ki kalijo mladi rod in prekaljenih tajnic/poslovnih sekretarke, je združila moči, sveže ideje, pozitivno energijo, znanje in izpeljala posvet o poklicu poslovne sekretarke, o prednostih in slabostih. Skozi zgodbe, tajnic/poslovnih asistentk leta, so študentke izvedele marsikaj zanimivega, uporabnega. Vsem, ki smo osvojile naziv tajnica/poslovna asistentka leta pa je skupno to, da ljubimo svoje delo in poklic, da smo strastne do dela, ki ga opravljamo in zato uspeh ne more in ni izostal. Vesela sem, da mladim lahko prenesemo svoje znanje, kompetence, modrosti in izkušnje. Učenje je vseživljenjski projekt, neglede na starost.

 

Marta Pikalo, Tajnica leta,   upokojena, prej 38 let poslovna asistentka v Johnson Controls Slovenj Gradec (sedaj Adient, d. o. o.)

Po veliko več kot desetih letih, ko je bilo prvo srečanje tajnic leta ravno v Slovenj Gradcu, smo se na pobudo Višje šole za poslovne sekretarje Slovenj Gradec zopet zbrale pri nas, da smo skupaj s študentkami VŠPS razpravljale o potrebnih znanjih in kompetencah poslovnih sekretarjev ali asistentov poslovodenja v moderni dobi.
Glede na to, da sem pred več kot 25 leti sodelovala pri ustanavljanju Zveze tajnic Slovenije in pri oblikovanju nacina izborov vsakoletnih najboljsih tajnic in pri oblikovanju osnov in potreb za ustanovitev sole za PS, sem ponosna na dejstvo, da smo in ostajamo tajnice oz. poslovne sekretarke moderne in nujne (asistentke) pomočnice direktorjev, poslovodstev in timov managerjev.
Sklepi in spoznanja sobotnega posveta bodo zagotovo zelo vplivali na večjo motivacijo študentov programa poslovni sekretar, hkrati pa kazejo višji šoli smeri za pojačanje določenih znanj ali celo vpeljavo novih predmetov za posamezne usmeritve PS (javna uprava, zdravstvo, šolstvo, gospodarstvo itd).
Absolutno najpomembnejša znanja pa izhajajo iz osebnostne rasti ter iz in za e-poslovanje v vseh pogledih

Tajnice leta pa se kot skupina najboljših poslovnih sekretark v Sloveniji letno srecujemo, saj vsaka na svojem področju skozi leta naberemo veliko novih izkušenj, ki jih z veseljem prezentiramo, o njih razpravljamo in se primerjamo s kolegicami iz Slovenije in tudi iz tujine.
Vso to pripadnost, izkusnje in znanje kot nosilka uglednega naslova tajnica leta rada delim in vgrajujem v novodobna dojemanja pomembnosti vloge in dela poslovnih sekretarjev v vseh sferah današnjega življenja.

 

Martina Razdevšek, univ. dipl. ekon., Tajnica leta, Slovenj Gradec, predavateljica in promotorka Poslovne odličnosti:

Sem velika zagovornica vseživljenjskega izobraževanja in prenosa znanja med ljudmi – to pomaga, da se izpopolnjujemo, postajamo vedno boljši in stopamo po poti odličnosti. Posvet v Slovenj Gradcu je omogočil izmenjavo znanja in izkušenj in ugotovile smo, da je v poklicu poslovne sekretarke zelo pomembno strokovno znanje, ki ga pridobimo skozi izobraževanje. Zelo pomembno pa je tudi dobro poznati sebe, svoje vrednote, v delo vključevati svoje talente in biti svojemu delu predan, potrebna je osebna zrelost in široka razgledanost. Le tako si vsaj približno lahko kos vsem izzivom in nepričakovanim situacijam, ki jih prinaša vsakodnevno zanimivo delo v pisarni tajništva. Seveda pa je zelo pomembno tudi ustvarjanje prijetnega delovnega okolja in skrb za dobre medčloveške odnose na delovnem mestu – to je v današnjem poslovnem svetu zelo pomembna tema, ki se je v nekaterih poslovnih okoljih še ne zavedajo dovolj.

Oglejte si tudi