Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
3°C
JUTRI
10°C
3°C
Oceni objavo

KORAK NAPREJ ZA IZOBRAŽEVANJE ZAPOSLENIH NA KOROŠKEM

Projekta Svetovanje zaposlenim na Koroškem (2016-2022) in Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc (2016-2019) ponujata delodajalcem in zaposlenim nove priložnosti, podporo in predvsem možnost brezplačnega svetovanja in izobraževanja.

 

Projekt Svetovanje zaposlenim na Koroškem (2016 – 2022) smo uspešno pridobili na razpisu skupaj s Šolskim centrom – Srednjo šolo Ravne na Koroškem.

 

Ciljna skupina projekta so zaposleni, ki potrebujejo dodatna usposabljanja, kvalifikacije, prekvalifikacije zaradi potreb na trgu dela in na delovnem mestu, s poudarkom na ranljivih skupinah (manj izobraženi, starejši od 45 let, delovni invalidi, priseljenci, samozaposleni kmeti).

 

Glavni namen projekta je povečati oziroma izboljšati kompetence, ki jih zaposleni potrebujejo zaradi potreb na trgu dela, večje zaposljivosti in mobilnosti ter osebnega razvoja in delovanja v sodobni družbi. Zaposlenim je tako na voljo brezplačna pomoč pri načrtovanju njihove osebne karierne poti z izbiro primernega izobraževanja ali usposabljanja, ugotavljanje že pridobljenega znanja, spremljanje med izobraževanjem in podpora po zaključku le-tega. Svetovanje zaposlenim glede njihovega izobraževanja kakor tudi izvedba samega izobraževanja se lahko izvaja v podjetjih v dogovoru z vodstvom, lahko pa se zaposleni na izvajalce svetovanja in izobraževanja obrnejo tudi sami.

 

Večinski delež svetovancev, ki ustrezajo ciljni skupini (zaposleni, z največ dokončano srednjo šolo, starejši od 45 let), usmerjamo v brezplačne izobraževalne programe, katerih izvedbo nam omogoča projekt Pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc od 2016 do 2019, saj je zanje s strani delodajalcev in zaposlenih trenutno največ interesa.

 

Projekt izvajamo skupaj z naslednjimi partnerji: Smeri, izobraževanje, svetovanje in razvoj, d. o. o, A.L.P. PECA podjetje za razvoj in trženje produktov Mežiške doline, d. o. o in Šolski center – Srednja šola Ravne na Koroškem. Udeležba v vseh programih je za udeležence, ki ustrezajo ciljni skupini, brezplačna. Vsebine programov so raznolike in pokrivajo širok spekter področij s poudarkom na digitalnem opismenjevanju: učinkovita komunikacija (ustna, pisna, verbalna, neverbalna, reševanje konfliktov), obvladovanje stresa, računalniška (digitalna) pismenost, zdravje na delovnem mestu, tuji jeziki, slovenščina za priseljence, Usposabljanje za življenjsko uspešnost (UŽU) – Moje delovno mesto, UŽU – Izzivi podeželja, UŽU – Moj korak, popotni jezik in IKT, robotika, operater na CNC-stroju idr. Večina programov traja 50 ur. Izvajamo jih v dopoldanskem ali popoldanskem času, dva do trikrat tedensko po 3–4 šolske ure. Termine izvajanj lahko prilagodimo tudi potrebam in željam delodajalca.

Izvajanje obeh projektov financirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropski socialni sklad.

 

Pri obeh omenjenih projektih in v Svetovalnem središču Koroška sodelujemo s ključnimi deležniki v regiji (gospodarska zbornica, obrtne zbornice, RRA, sindikati …), ki nam nudijo podporo pri izvajanju aktivnosti informiranja in motiviranja za delodajalce. V prvem letu izvajanja projekta (2016) smo vzpostavili konstruktivno sodelovanje z mnogimi uspešnimi podjetji, organizacijami in javnimi zavodi na Koroškem. Naš naslednji korak je še bolj utrditi in razširiti mrežo povezanosti in sodelovanja z delodajalci.

V četrtek, 27. septembra smo se že drugič družili s Koroškimi delodajalci na strokovnem posvetu "Vpliv izobraževanj zaposlenih na rast podjetja", ki je potekal od 9. do 11. ure, v MPIK-u v Slovenj Gradcu. Strokovni posvet je bil namenjen splošni in strokovni javnosti, predvsem pa delodajalcem, saj želi MOCIS, kot nosilec dveh projektov, namenjenih svetovanju in pridobivanju kompetenc zaposlenih odraslih, in soorganizator Podjetniški center Slovenj Gradec, kot lokalni pospeševalnik podjetništva v Mislinjski dolini, vzpostaviti, poglobiti in razviti partnerstva s ključnimi deležniki v Koroški regiji, s ciljem povečanja dostopa in večje vključenosti v vseživljenjsko učenje zaposlenih. Osrednja govorca sta bila TANJA SKAZA, direktorica in solastnica družinskega podjetja Plastika Skaza iz Velenja in MARKO IRŠIČ, direktor Zavoda Rakmo iz Ljubljane. Oba sta predala veliko zanimivih informacij in navdušila vse prisotne. Posveta se je udeležilo kar 40 predstavnikov različnih podjetij in organizacij. Na MOCIS-u se veselimo se nadaljnjega povezovanja in konstruktivnega sodelovanja v Koroški regiji in širše.

Želimo pa še izpostaviti, da je poudarjanje pomembnosti vlaganja v izobraževanje zaposlenih tudi pomembna usmeritev in cilj Evropske unije v okviru strategije Evropa 2020. Med prednostmi izobraževanja zaposlenih zasledimo naslednje: povečana produktivnost in kvaliteta dela, manj nestrokovnega dela, manjša potreba po nadzoru delavcev, manj nesreč pri delu, večje zadovoljstvo pri delu in v delovnem okolju in povečano osebno zadovoljstvo ter večja povezanost med sodelavci.

 

Naj bodo te prednosti spodbuda, da se obrnete na MOCIS, kjer lahko dobite več informacij o izvajanju aktivnosti za zaposlene: www.mocis.si in 070 601 765.

 

Za MOCIS, Center za izobraževanje odraslih pripravila:

Janja Bartelj, organizatorka izobraževanj odraslih

Oglejte si tudi