Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
9°C
PET.
20°C
3°C
Oceni objavo

Planinci PD Slovenj Gradec na planinskem pohodu Na Krasu je krasno

Planinci PD Slovenj Gradec smo se v nedeljo,14.10.2018 po enem letu spet vrnili na Kras in se udeležili že 23. čezmejnega pohoda Na Krasu je krasno.
Kot pravi Miroslav Košuta v delu svoje pesmi :

Na Krasu je krasno –

nikdar ni pretiho,

nikdar ni preglasno:

vsi so zmeraj na dobrem glasu, na Krasu.

 

Dosedanjim organizatorjem pohoda Slovenskemu kulturnemu društvu Vigred , jamarskemu društvu Grmada, planinskemu odseku smučarskega društva Devin, Razvojnemu društvu Pliska in Vaški skupnosti Tublje se je letos pridružilo še Slovensko planinsko društvo iz Trsta.

 

V sončnem vremenu in dnevni temperaturi kar 250 C  se je na pot letošnjega pohoda odpravilo 38 naših planincev pod vodstvom vodnikov  Jožeta Senice-Joca in  Danila Goljat. Tublje pri Komnu, obmejna gručasta tipična kraška vasica s 16 hišami in 40 prebivalci, je bila začetek pohoda, kjer so nas domačini pogostili, nagovorili ter prijetno vzdušje popestrili še z zvoki harmonike.

Množica pohodnikov je krenila na pot pod vodstvom domačih vodnikov, kajti značilnost tega pohoda je, da je trasa pohoda vsako leto drugačna. Letos so pripravili tudi drugi malo krajši in  malo lažji pohod.

 

Pohodniška pot je vodila med živordečim navadnim rujem, borovci, z bogato podrastjo obdanimi mešanimi gozdovi, med vinogradi, mimo starega in zelo zanimivega pokopališča na dnu kraške vrtače. Na brinovih grmičih, ki obrodijo jagode vsaka tri leta, je bilo letos jagod le za vzorec.  Prireditelji pohoda  so nam v času pohodniškega odmora pripravili kratko predstavo skupine Dreizehndreizehn (13-13), ki so v uniformah vojakov prve svetovne vojne uprizorili podobe takratnega vojaškega življenja.

 

Kraška jama letošnjega pohoda je bila Jama v  Hribih, ki se nahaja severno od Trnovec in je v preteklosti imela vlogo skladišča orožja in zatočišča za Avstroogrsko vojsko. Velja za drugo večjo naravno jamo na tem področju. V njej se nahajajo velike kapniške tvorbe, po svoji obsežnosti izstopa kapnik imenovan  »orgle«, ki ob trkanju oddaja različne zvoke. Za jamo so značilne tudi ponvice, ki se ob deževnem vremenu napolnijo z vodo in tako ustvarjajo enkraten jamski prostor.

 

Na prireditvenem prostoru v kraju Praprot, kjer je potekal večdnevni 23. Kraški Oktoberfešt, smo po zaključku pohoda  poleg prijetnega druženja imeli možnost čestitati tudi naši izžrebanki pohoda Tatjani Kordež, ki je prejela darilo organizatorja. Tatjana je bila  na pohodu prvič, vendar vemo, da se bo z nami vrnila na Kras  še v naslednjih letih. Utrinke pohoda sta  v fotografijah  dodala Janez Senica in Duja Kordež.

Na Krasu je krasno – tako je bila sončna, lepa in planinsko doživeta tudi pretekla  nedelja našega Planinskega društva.

                                                           Pripravila :

                                                           Marjeta Škorja

                                                           PD Slovenj Gradec

Oglejte si tudi