Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Planinci PD Slovenj Gradec na Sv. Višarjih in Kamnitem lovcu (2071m)

Praznični ponedeljek, 25.6. 2018  smo  planinci našega društva imeli pohod na Sv. Višarje in osvojili tudi vrh Kamnitega lovca. Naš neutrudni planinski vodnik Stane Plevnik je organiziral pohod, ki smo se ga številčno udeležili za poln največji Nomagov avtobus. Stanetovi pohodi so pravo planinsko doživetje z odlično organizacijo in ob podpori  žene Sonje.

Sv. Višarji, idilična vasica na tromeji v Kanalski dolini, kjer sobivajo tri kulture in trije različni svetovi, romanski, germanski in slovenski, pritegne številne obiskovalce: poleti romarje, pohodnike, plezalce, pozimi smučarje. Marijina cerkvica na 1792 m nadmorske višine je še vedno eden najpomembnejših  romarskih ciljev tudi za nas, ki se na goro povzpnemo peš, po starih uhojenih gorskih poteh, ali pa kar z gondolo iz Žabnic.

Iz Slovenj Gradca smo se zjutraj odpeljali v dežju. Med vožnjo preko Avstrije smo opazovali nebo, modrovali in vendar smo se  trdno odločili, da saj  vzpon do vasi  opravimo v vsakem vremenu. Oblačno vreme in dopoldanska višja oblačnost brez padavin ter popoldansko sonce   nam je prijazno omogočilo, da smo v treh različnih skupinah planincev imeli popoln planinski dan.

Stane želi vedno  pomagati vsem prijavljenim planincem, da  zmorejo pohod. Ob podpori 8 vodnikov našega društva smo imeli lahko 3 skupine: skupino, ki je vasico Sv. Višarje osvojila z gondolskim prevozom in nato opravila krajši pohod po poteh pri vasici; kot  druga skupina so se planinci odpravili peš iz doline do vasice ter jo osvojili po 2,5 ure hoje. Tretja skupina pa je iz vasice nadaljevala pot do vrha, do Kamnitega lovca. Tako je vsak naš planinec po svojih  močeh lahko resnično užival.

Planinska koča v vasi nas je s svojo dobro kulinarično ponudbo   primerno pogostila, v druženju smo posedeli na popoldanskem soncu. Nekateri naši planinski »mački« so  predstavili gore v razgledu ter dodali še kakšno planinsko zgodbico iz preteklih let. Strmejši pust v dolino po smučišču  je dobro preizkusil našo kondicijo za bližnje visokogorske pohode  v  teh poletnih mesecih.

Seveda je vožnja nazaj v Slovenj Gradec potekala v prijetnem vzdušju s postankom za pravo kulinarično bogato pokušino naših slovenjgraških suhomesnatih dobrot.

 

                                                                    Pripravila :

                                                                   Marjeta Škorja

                                                                   PD Slovenj Gradec

 

Oglejte si tudi