Logo MojaObčina.si

Šmartno pri Litiji

Deli
Turizem
Avtor: Joži Vovk,

25. POPOTOVANJE S SLAVNO VALVASORJEVO KONJENICO - TABORLetošnje popotovanje z Valvasorjevo konjenico, že 25. po vrsti, je namenjeno obisku proti turških taborov in gradovom, ki jih je imel v lasti polihistor, histograf, geograf, etnograf, topograf, kartograf, naravoslovec, zbiratelj, risar, založnik ob tem pa še vojak in poveljnik - nadstotnik ter nenazadnje tudi naš vzornik baron Janez Vajkard Valvasor.

Tabori in protiturške utrdbe so bile organizirane tako, da so varovale vsaj del imetja okoliških prebivalcev, med njimi tudi največjo dragocenost - cerkev, in da so se vanje v primeru velike nevarnosti čim hitreje zatekli vsi, ki niso uspeli zbežati v gozdove. Tretji dan bo konjenica obiskala Valvasorjeve gradove.  Najprej grad Slatna od koder je izvirala Valvasorjeva žena ter v nadaljevanju pa vse tri gradove, ki jih je imel v lasti Janez Vajkard Valvasor. Najprej bodo konjeniki obiskali ČRNI POTOK nato grad LIHTEMBERK (izvirno v nemščini Lichtenberg)  in nazadnje še BOGENŠPERK.

 

 

Trasa :

 

JELŠA – Dobovica- SVIBNO –Primskovo-MALA LOKA- KUKENBERK – SLATNO- ČRNI POTOK-Lihtenberk - BOGENŠPERK – JELŠA 

 

1. dan (sobota, 24.6.)

Jelša, zbiranje konjenikov ob 07. uri in pregled opreme.

Pot bo konjenike vodila iz tabora Jelša preko Dobovice na Svibno in nazaj po drugi poti.

 

2. dan (nedelja, 25.6.),

Po zajtrku odhod iz tabora Jelša ob 8. uri. Od tu bo konjenica krenila na grad Mala Loka in nato na Kukenberk, vrača se preko znamenitega Primskovega nazaj v tabor na Jelšo. 

 

3. dan ( ponedeljek, 26.6.)

Odhod do gradu Slatna, nato do gradu Sela, ter v nadaljevanju do vseh treh gradov, ki jih je imel v lasti Janez Vajkard Valvasor. Najprej bomo obiskali ČRNI POTOK – sprejem župan občine Šmartno in direktorica doma skupaj z varovanci doma nato še grad Lihtemberk (izvirno v nemščini Lichtenberg) in nazadnje še Bogenšperk (JZB), po obisku slednjega se vrnemo v tabor Jelša .

 

Udeležencev 41

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!