Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Blagoslov traktorjev in traktoristov

V Šmartnem pri Litiji smo se na sončen praznični velikonočni ponedeljek 2. aprila 2018, zbrali po redni dopoldanski sv. maši še na trgu pred cerkvijo, kjer je domači šmarski župnik g. Janez Kvaternik blagoslovil traktorje in njihove lastnike.

 

V sodelovanju z JZ Bogenšperk, Strojnim krožkom Litija in Šmarskimi gasilci je prišlo do realizacije ideje o 1. Blagoslovu traktorjev in traktoristov v Šmartnem. Traktorje, tiste mlade in svetleče, ter one druge sicer malo manj svetleče, a še vedno mlade po srcu, smo to dopoldne lahko videli na trgu pred Šmarsko cerkvijo; slednji so še kako pomembni za ohranjanje naše kulturne dediščine in prav je, da so na njih lastniki ponosni. V množici okrog 40. traktorjev je bilo starejših traktorjev kar nekaj, najstarejši med njimi pa je bil star 64 let.

Domači župnik g. Kvaternik je v kratkem nagovoru med drugim tudi poudaril, da so traktorji kmetom nudijo pomoč in so jim pri njihovem delu v veliko oporo, zato je prav, da jih skupaj z lastniki blagoslovimo in prosimo Boga za varstvo in pomoč.

 

Tu v šmarskih dolinah je še mnogo kmetij, zato tudi traktorjev tod ne manjka; lastniki jih s pridom in ponosom uporabljajo, tako pri vsakdanjih kmečkih opravilih kakor tudi pri kakšnih slovesnostih in prireditvah. Tu se mi misli vračajo 3 leta nazaj na zadnjo novo mašo našega rojaka Martina Goloba, ki so ga na večer pred slovesnostjo pripeljali na trg pred šmarsko cerkev kar z traktorjem.
Verjamemo, da s pravimi odločitvami lahko postane tovrstna prireditev v kraju tradicionalna. Toliko lažje je verjeti v to, saj so se traktoristi iz Šmartna in okolice s ponosom in veseljem udeležili te slovesnosti.  Da bo naslednje leto obisk lahko večji prilagam na ogled bogat fotoprispevek.

 

 Uroš Pušnik

Oglejte si tudi