Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

»Eno je potrebno«

Jubilejni 20. Oratorij je letos v Šmarski župniji potekal pod geslom velikega slovenskega misionarja med Indijanci v Severni Ameriki in kasneje škofa Ireneja Friderika Barage.

 

Za en teden se je župnijsko dvorišče spremenilo v pravo indijansko vas, kjer se otroci lahko ustvarjali razne izdelke, se igrali, peli, plesali, uživali v pohodu na Obolno, sodelovali pri vodnih igrah…. Dan se je pričel in končal s kratko molitvijo in himno oratorija, ki je govorila o škofu Baragi; napovedani vremensko nestanovitni dnevi, pa so vse nas lepo presenetili.

V petek, na zadnji oratorijski dan smo s sv. mašo zaključili v domači cerkvi živahno tedensko dogajanje. Župnik g. Janez Kvaternik je nam vsem še enkrat orisal življenje in delo tega velikega Slovenca in izpostavil, da se je Baragova gorečnost kazala v tem, da bi čim več ljudi slišalo za Jezusa in mu tudi sledilo. Moč za delo je črpal v molitvi. Samo »Eno je potrebno«; če sledimo Kristusu in imamo Baraga za vodilo, potem bomo prejemali potrebne dobrine za naše zemeljsko življenje.

Ob koncu se je župnik Janez lepo zahvalil vodji animatorjev Emi Hostnik in vsem ostalim 40 animatorjem iz Šmartna, Srednje vasi v Bohinju in Zagorja za lepo izkušnjo oratorija, katere  je bilo letos deležno vseh 122 otrok. Ema pa je še dodala zahvalo g. Janezu za vso podporo, zahvalo za zaupanje in podporo staršem, ter dobrih sponzorjev, brez katerih ne bi bilo takšnega zadovoljstva in uspeha.

 

Dan kasneje v soboto 7.7.2018, smo se popoldan zbrali k slovesnosti ob 20. Jubilejnem Oratoriju v Šmartnem. Slovesno sv. mašo je tudi tokrat vodil domači župnik g. Janez Kvaternik, ob somaševanju g. Jureta Babnika, g. Gašperja Luštreka in g. Martina Goloba. Med bivšimi in sedanjimi animatorji, ter obiskovalci slovesnosti pa sta bila še g, Andrej Župan in g. Peter Bregar. To je bil dan poln obujanja spominov na leta oratorija, ki so se preprosto zgodila. V mašnem nagovoru je g. Janez izpostavil opažanje najmlajših; kako so sodelovali, peli, molili, če ravno kdaj na svoj način, pa vendar Bog jih je nagovarjal. Veliko dogodivščin se je v teh letih zgodilo, veliko prijateljstev spletlo, veliko lepih spominov obdržalo; zato nas je pridigar še povabil, naj »Odrinemo na globoko!«, saj moramo imeti

visoke cilje v življenju in  biti ponosni na prehojeno in doživeto.

 

Po sveti maši je še sledilo obujanje spominov zadnjih 20. let; ob razstavi in diaprojekciji slik, majic in zastav oratorijev, v krajšem kulturnem programu pa smo obnovili tudi že slišano kako in kje je nastal oratorij, ter da je bil oče oratorijskega dogajanja sv. Janez Bosko.

 

V tednu oratorija otroci vedno spoznajo življenjsko delo kakšnega velikega in pomembnega človeka, svetnika. Animatorji skrbijo za red in potek programa, nemalokrat prevzemajo vloge mater in očetov, brišejo solze in ob kakšnem neljubem dogodku oskrbujejo rane. A vse za lepoto trenutka in skupaj preživetega časa.

Naj se ohranja in širi, kar je dobro in pozitivno, pa se nam za dobre zanamce tod v dolini Šmarski ni bati!

 

Uroš Pušnik

Oglejte si tudi