Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Ustvarjalnih 60 let g. Rudija Vidica

Vstrajati, verjeti v sebe in v ljudi okrog sebe, ter širiti dobro voljo, pesem in preprostost med ljudmi,… Vse to in še mnogo več bi lahko našteli v opisu ob življenjskem delu g. Rudija Vidica; Šmarskega pevca na koru in glasbenega ustvarjalca.

 

G. Rudi letos obhaja okroglih 60 let glasbenega ustvarjanja. Ljubezen do petja mu je bila položena že v zibel otroštva; nadaljeval in ohranjal je prejeto izročilo staršev, ki so bili ljudski pevci in danes je pevovodja, sopevec, izjemen poznavalec zgodovine šmarskega kulturnega življenja in vzornik mlademu rodu glasbenikov.  V svoji bogati glasbeni karieri je v župniji Šmartno pri Litiji 40 let vodil župnijski zbor, 20 let je vodja moške skupine Fantje od fare, 10 let je vodil Šmarski oktet, desetletja je prepeval pri pevskemu društvu Zvon in oktetu Valvasor …

 

Rodil se je pred 75 leti v vasi Volčja Jama kot zadnji, deveti otrok. Po končani osnovni šoli se je zaposlil v takratni tovarni usnja in tam ostal do upokojitve. Ob delu je naredil srednjo usnjarsko šolo in diplomiral na Ekonomski fakulteti. Z zborovskim petjem se je srečal že v osnovni šoli, z osemnajstimi leti pa je pričel peti v odraslih zborih in fantovskih sestavih. Ker je bil je pevec samouk in je čutil pomanjkanje v glasbeno teoretičnem znanju, se je leta 1971 vpisal na Orgelsko šolo pod okriljem Teološke fakultete. Kot redni slušatelj je v treh letih pridobil, veliko znanja iz glasbeno teoretičnih predmetov, ki ga je kasneje delil s pevci na vajah. Za osnovno glasbeno izobrazbo je poskrbel tudi pri vseh svojih štirih otrocih; obe hčeri sta akademski glasbenici, najmlajši sin še študira na glasbeni akademiji, eden od sinov pa je po izobrazbi tehnične stroke.  Na koru ga je navadno spremljala žena Marjanca, ki je organistka in zborovodkinja župnijskega zbora.

Rudi Vidic je v Šmartnem dejaven tudi na kulturnem področju. Je predsednik Prosvetnega društva, ki je »mlado« 110 let; z več prekinitvami je delovalo vse do 2. svetovne vojne, potem pa  se je  leta 1995 na njegovo pobudo in s spodbudo župnijskih pevcev in takratnega župnika Francija Kadunca društvo ponovno oživilo. Danes društvo povezuje skupine, ki delujejo na verskem in prosvetnem področju: otroški zbor Žvrgolevčki, moški zbor Fantje od fare, mešani zbor sv. Martina, v društvu je deloval tudi mešani zbora Cum anima. Nedavno je pod okriljem Prosvetnega društva na Vidičevo pobudo pričela delovati tudi pritrkovalska skupina Šmartin.

 

Pred leti se je Rudiju in njegovi hčeri Heleni porodila ideja, da bi ljudsko in družinsko petje lahko umestila tudi v naše okolje. V Šmartnem in okolici sta vedela za veliko glasbenih družin, med katerimi je tudi družina njegovega pokojnega brata Jožefa, sinova Jože in Darko sta operna in koncertna solista, ki pojeta tudi pri Slovenskem oktetu. Tudi hčeri usmiljenka s. Polona in Majda sta glasbeno izobraženi. Prireditev Družina poje na gradu Bogenšperk je po nekaj letih postala nepogrešljiv dogodek, na  katerega so privabili tudi pevske družine iz drugih slovenskih krajev.

 

Nikoli ne bomo mogli izračunati, kolikokrat se je naš Rudi v šestih desetletjih povzpel na kor šmarske cerkve, nikoli ne bomo izračunali ur vaj pred nastopi, nikoli ne bomo videli števila pesmaric, iz katerih je črpal repertoar … Kar nam ostane je, da se mu pevci in šmarski farani zahvalimo in mu zaželimo zdravja. Vrsti mnogih priznanj se je pridružilo še župnijsko, ki mu ga je podelil domači župnik g. Janez Kvaternik, na god farnega zavetnika sv. Martina v imenu vseh za izredno plodnih 60 let glasbenega ustvarjanja na koru Šmarske cerkve.

Rudi je »motor« šmarskega kulturnega utripa, prijeten sogovornik, vedno pripravljen pomagati. Želja nas vseh je, da tako še dolgo ostane.

 

Uroš Pušnik

Oglejte si tudi