Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

PRAZNOVANJE OBČINE ŠMARTNO PRI LITIJI

Martinovo je dan, ko se številni kraji z naklonjenostjo spominjajo svetnika, svetega Martina iz Toursa. Znana je zgodba o tem, kako je Martin nekega mrzlega zimskega dne pred mestnimi vrati v Amisensu presekal svoj častniški plašč in polovico dal od mraza prezeblemu beraču. V Sloveniji je martinovanje še posebej slovesno v vinskih krajih, saj se mošt spremeni v vino. Ob prazniku občine Šmartno pri Litiji je v ta namen potekal sklop prireditev, ki so se odvijale od četrtka, 9. novembra do nedelje, 12. novembra.
Petkovo dogajanje se je pričelo v Kulturnem domu Šmartno, kjer je bila na ogled razstava vezenin, ki so nastale izpod pridnih rok Šmarskih vezilj.

Martinov sejem z lokalnimi ponudniki in kulturnim programom je bil živ na Staretovem trgu. Obiskovalcem so predstavili svoje izdelke in pridelke Čebelarsko društvo Litija, Unikatna keramika Barbara Dacar, »Tako lepo« Dejan Jež s.p., rastlinska in glicerinska mila, Društvo kmetic Litija-Šmartno, Zeliščna kmetija Pr´Janez, mesarija Mego, OŠ Šmartno, U3 Litija-Šmartno, Čebelarstvo Dremelj, Sadjarsko društvo Litija, Vinogradniško društvo ŠTUC pa je poskrbelo za degustacijo vinske kapljice, ki so jo pridelali šmarski vinogradniki.

Pevski zbor OŠ Šmartno, otroci skupin Petelinčki in Mravljice iz vrtca Ciciban, učenci GŠ Bučar in orkester harmonikarjev Bučar so popestrili dogajanje na sejmu, ki ga je obiskal tudi »Skoraj najboljši cirkus« Gledališča Cizamo.

Ob 19. uri je v prostorih Kulturnega doma v Šmartnem potekala Osrednja prireditev ob prazniku občine, ki letos praznuje 15. obletnico svojega obstoja. Zbrane je nagovoril Rajko Meserko, župan občine Šmartno pri Litiji. Slavnostna govornica na prireditvi je bila Romana Tomc, evropska poslanka. Romana Tomc je v svojem nagovoru poudarila, da se je v Šmartnem vedno počutila domače in prijetno, predvsem zaradi ljudi, ki res delujejo kot skupnost. V Sloveniji primanjkuje čuta pripadnosti, ljubezni do domovine, vendar pa je v Šmartnem čutiti drugače: "Iz Šmartnega je izšlo že veliko znanih Slovencev, tudi danes se lahko pohvalite s pridnimi in izobraženimi ljudmi. Prav je, da stavite na svoje ljudi, ponosni bodite na to kar imate, kar ste ustvarili. Šele, ko je človek veliko v tujini, se prične zavedati, se rad vrne domov. Bodite ponosni na svoj kraj in še naprej radi praznujte ob priložnostih, kot je današnja!" 

Kulturni program je oblikoval Ženski pevski zbor Laz z gosti in ob tej priložnosti so pevke obeležile tudi 5. obletnico delovanja pevskega zbora Laz. Zanimiv kulturni program, katerega rdeča nit je bila ljubezen, so pevke popestrile s petjem slovenskih narodnih pesmi, ki so odmevale po polni dvorani.

 

Dogodke so organizirali: Občina Šmartno pri Litiji v sodelovanju z Društvom LAZ, Javnim zavodom Bogenšperk, DU Šmartno pri Litiji, Knjižnico Litija, Vinogradniškim društvom ŠTUC, Zavodom Levstikova pot in Župnijo Šmartno pri Litiji.

Oglejte si tudi