Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Ob godu sv. Štefana

Tudi letos smo se zbrali v župnijski cerkvi sv. Martina v Šmartnem pri Litiji na god prvega mučenca sv. Štefana, 26.12.2017 pri praznični sv. maši ob 10., pri kateri že vrsto let igrajo člani šmarskega Tamburaškega orkestra.

 

Lepa slovenska navada na ta dan je tudi blagoslov konj, vode in soli, sploh v krajih, kjer je konjerejstvo bolj razvito; v naši fari pa nam dopoldansko bogoslužje ob jaslicah vedno polepšajo mili zvoki božičnih melodij šmarskih tamburašev. Letos je sv. mašo vodil duhovnik v pokoju g.  Ciril Oražem. V nagovoru nam je orisal lik godovnjaka sv. Štefana: bil je prvi, ki je kot kristjan umrl mučeniške smrti. Bil je kamenjan – dokler ni umrl, se je dvigala njegova molitev k Bogu in prošnja: »Gospod, ne prištevaj jim tega greha!«  Obenem pa nas je g. Ciril tudi povabil, naj spreminjamo svet z majhnimi koraki, naj ne vračamo hudo s hudim, sovraštva s sovraštvom, temveč sovražnike ljubimo in jim odpuščajmo!

Po pridigarjevih besedah gre velika zahvala za vsakoletno sodelovanje ob božiču tudi tamburašem, saj vsi skupaj zelo pripomoremo k bogatejšemu mozaiku krajevne cerkve.

 

Ob koncu svete maše pa so nas tamburaši razveselili še z nekaj zaigranimi melodijami in nam vsem zelo polepšali božično vzdušje.

 

Uroš Pušnik

Oglejte si tudi