Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

DEJAVNOSTI V DRUŠTVU UPOKOJENCEV ŠMARTNO

Zadnji ponedeljek v avgustu smo organizirali tradicionalni piknik v Jelši. Ker pa se je dve uri pred njegovim začetkom nad Litijo in Šmartnem razbesnela huda nevihta s točo, smo morali namesto pod kozolec, ki je bil poplavljen, v Gostilno pri Rozi. Vreme nam je tudi nekoliko pokvarilo obisk, a se nas je kljub temu zbralo 37.

Tudi letos smo se upokojenci odzvali vabilu Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in prvih pet dni pouka nas je pet dežuralo na prehodih za pešce v jutranjem in dopoldanskem času.

8. septembra smo že devetič izvedli poldnevni izlet z vlakom na Brezje. Tokrat nam vreme ni bilo naklonjeno, čeprav ni deževalo. Udeležba je bila nekoliko manjša kot prejšnja leta.

S septembrom so se spet začele sestajati vezilje in Šmartinke, ki se družijo 2 x mesečno.

Zaradi slabega vremena smo v septembru izvedli le en rekreacijski pohod v okolico ob zelo pičli udeležbi.

V sredo, 20. septembra smo v naši društveni pisarni organizirali  merjenje holesterola, trigliceridov, krvnega tlaka in sladkorja. Na merjenje je prišlo 7 članov.

V četrtek, 21.9. 2017, smo sklicali sestanek s prostovoljkami in prostovoljci, ki sodelujejo v projektu »Starejši za starejše«. Udeležila se ga je tudi zasavska koordinatorka ga. Marjana Bajda. Na njem smo pregledali aktivnosti v tekočem letu, posamezniki so poročali o opravljenih obiskih in anketiranju starejših, letnik 1947. Dogovorili smo se o jesenskem izletu prostovoljcev, novoletnih obiskih starejših ter o ponovni nabavi hrane za socialno ogrožene občane. Udeležba na sestanku je bila zadovoljiva, saj je prišlo dve tretjini prostovoljcev. Udeleženci sestanka so bili seznanjeni tudi s podelitvijo nagrade »Evropejec leta 2017«, ki ga je prejel projekt »Starejši za starejše«, podelitev nagrade bo potekala 11.10.2017 v Bruslju. Podelitve se bo udeležila tudi predstavnica našega društva.
Naše društvo je sodelovalo tudi na prireditvi Doma Tisje ob obeležitvi dneva Alzhaimerjeve bolezni, ki je potekala v soboto, 23. septembra, prav tako pa je sodelovalo v akciji Europe Donne – »Rožnati oktober« z izdelavo rožnatih pletenin, s katerimi bodo ovili drevesa v Šmartnem in Litiji, z namenom ozaveščanja ljudi o bolezni dojk.

 

Prav tako v soboto, 23. septembra, smo imeli na celodnevnem obisku upokojence iz Šmartnega ob Paki, ki so se odločili, da bodo vsako leto obiskali eno izmed Šmartnov v Sloveniji in prvi smo bili na vrsti mi.

Tako so se ta dan ob pol devetih pripeljali k nam, bilo jih je 51. Sprejeli smo jih na trgu in jih najprej peljali v župnijsko cerkev Sv. Martina, ki so jo zelo občudovali. Ko so prihajali v cerkev, jih je z orglanjem pozdravila domača organistka Marjanca Vidic. Sledila sta pozdrava obeh županov – najprej našega, g. Rajka Meserka, nato pa še gostujočega, g. Janka Kopušarja. Za njima je domači župnik g. Janez Kvaternik seznanil goste z zidavo cerkve in sedanjim utripom župnije. V krajšem kulturnem programu sta sodelovali dve učenki iz Šmartna ob Paki, Nela je zaigrala krajšo skladbo na orgle, Vika pa je prebrala svojo pesmico.

Po ogledu cerkve smo vsi odšli na župnijsko dvorišče, kjer smo gostom ponudili zakusko, ki so jo pripravile naše članice.
Ob 10. uri smo goste odpeljali na grad Bogenšperk na ogled gradu, nato pa v Temenico v gostišče Fajdiga na enolončnico.
Na poti na Primskovo smo goste seznanili z bogatim društvenim in športnim utripom kraja, zgodovino industrije in dejavnostjo našega društva upokojencev. Na Primskovem sta nas pričakala župnik, g. Jože Hauptman in vodja domačih upokojencev, ga. Marinka Vidgaj. Goste sta seznanila z zgodovino kraja, gibanjem Rastoča knjiga, čudodelnikom Jurijem Humarjem in zgodovino župnije. Po poldrugi uri obiska na Primskovem, so gostje nadaljevali pot proti Trojanam, kjer so imeli zadnji postanek. Izlet je v Šmartnem ob Paki organiziral g. Marjan Knez, ob pomoči njihovega predsednika g. Avgusta Reberšaka. K uspehu izleta je veliko pripomoglo tudi vreme, ki nas je ta dan obdarilo s soncem.

 

                                                                                                                                  Boris Žužek

 

Oglejte si tudi