Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Zveneči šopek ljubezni

V teh modernih časih, ko se redkim posameznikom celo mestni vrvež in avtomobilski ropot zdi bolj normalen od lepote narave, miru in spokojnosti, katere tu pa tam »prekine« le zvon v cerkvenem turnu,  delujejo na večino tistih drugih prav blagodejno saj lahko človek za trenutek postoji in uživa v lepotah danih trenutkov.

 

In prav tak je bil  sobotni večer, 17. marca 2018, ko smo se zbrali v šmarskem domu kulture, kjer so se nam člani pritrkovalske skupine Šmartin predstavili s svojim znanjem na petih prenosnih zvonovih za pritrkovanje, katere imajo od lanske jeseni.

Klenkanje oz. pritrkovanje je v Šmartnem doma že stoletja, ko so klenkali še kovači, kasneje pa tudi mežnarji in možje iz fare in podružnic. Danes šteje pritrkovalsko društvo Šmartin dvajset članov, od katerih je aktivnih dvanajst, ki redno hodijo na vaje ob nedeljah dvakrat na mesec. Sodelujejo na regijskih in državnih pritrkovalskih srečanjih in so vključeni v Škofijski pritrkovalski krožek. Pisano skupino sestavljajo osnovnošolci, mladi in »malo manj« mladi. Do preteklega leta so se zvonjenja učili na kovinskih ceveh, ko pa melodijo osvojijo, grejo v zvonik in jo predstavijo župljanom. S svojim repertoarjem želijo ohranjati tako izročilo, kot tudi izvajati melodije drugih pritrkovalskih skupin. Ura jim ne dela preglavic, saj se za praznike ob katerem koli času povzpnejo v šmarski zvonik in nam polepšajo praznični dan. Pritrkovalce uči in vodi g. Andrej Hostnik.

Svojo zanimivo ljubezen in potek dela, nam je predstavil tudi g. Dominik Malovrh, ki je zvončke tudi uglasil.

 

V kulturnem programu so poleg pritrkovalcev sodelovali tudi kvartet Fantje od fare in harmonikar g. Tomaž Kosem. Večer, ki je bil posvečen praznikom žena, mož, fantov in deklet je povezovala v kite veselja, ljubezni in miline ga. Metka Sinigoj.

 

Zvonovi, ki nam naznanjajo veselje, žalost in vabilo, naj nas skupaj s »sobrati pritrkovalci« razvajajo še naprej.

 

Uroš Pušnik

Oglejte si tudi