Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
21°C
4°C
Oceni objavo

Praznik Občine Sodražica

Občina Sodražica praznuje svoj praznik na podlagi Odloka o občinskem prazniku in priznanjih Občine Sodražica 30. oktobra, »v spomin na dan, ko je cesarica Marija Terezija “vasi” Sodražica dovolila oziroma odobrila pravico do tedenskega tržnega dneva«, kot pravi določba 3. člena navedenega odloka. Po tradiciji občina Sodražica ta praznik obeleži s slavnostno sejo občinskega sveta, ki je pravzaprav občinske proslava, kjer se podelijo občinska priznanja in nagrade, program pa obogati zlasti glasbeni del.

Tako je bilo tudi letos, ko je bila v petek, 27. oktobra, zvečer, v športni dvorani v Sodražici, slavnostna prireditev. Glavni govornik je bil kot povsod navada ob tovrstnih dogodkih župan Blaž Milavec, ki je v značilno malo daljšem govoru poudaril pomen zavedanja se svojih korenin in izvora ter pripadnosti domu, domači občini, končno tudi domovini, orisal zgodovinsko ozadje občinskega praznika ter podal poročilo o najpomembnejših razvojnih projektih, ki se že izvajajo ali pa šele načrtujejo. Župan je svoj govor zaključil s čestitkami letošnjim nagrajencem in dobitnikom priznanj in z zahvalo občankam in občanom, ki razumejo in podpirajo delovanje občine ter njeno prizadevanje za razvoj in izboljšanje bivanjskega, ekonomskega in socialnega okolja. Zlasti pa da razumejo, da se vsem potrebam in željam občine ne more ugoditi, še posebej ne takoj ter, da tudi občina stori napake ali sprejme nepravilne odločitve.

Osrednji del prireditve je bila podelitev priznanj in nagrade. Priznanje župana sta prejela veteranska ekipa Balinarskega kluba Sodražica, v sestavi Jože Košmrlj, Stane Petrič, Janez Henigman in Franc Henigman, za osvojitev lovorike državnih prvakov ter Andraž Žlindra za osvojitev tretjega mesta na svetovnem prvenstvi v Ju-jitsu.

Priznanja Občine Sodražica so bila podeljena Slavki Arko, Štefki Joras in Meti Trhljen na predlog različnih skupin pobudnikov. Zlato plaketo je prejel ob 20. letnici delovanja Klub harmonikarjev Urška iz Zamostca. Letos je bilo podeljeno tudi najvišje priznanje - častni občan. Ta laskavi naziv je prejel Ivan Smisl za svoje dolgoletno družbeno udejstvovanje in delo.

Po uradnem delu proslave je sledil kulturno-glasbeni del, kjer se je domači publiki po nekaj letih odsotnosti predstavil odlični pevec, tenorist Aljaž Vesel iz Sodražice, ki je občinstvo do vrhunca razvnel skupaj s korepetitorko Kristino Jeke in Simfoničnim orkestrom Glasbene šole iz Ribnice, s prepevanjem domačih in tujih opernih slavospevov in priredb. Program so sicer obogatile tudi učenke Glasbene šole Ribnica, Hana Debeljak in Polona Mišič s citrami in Lana Matelič z violino.

Celotno prireditev je vodil in povezoval prav tako vse bolj uveljavljeni radijski voditelj, domačin Tadej Košmrlj.


Govor župana Občine Sodražica

Video celotne proslave 

Oglejte si tudi