Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

ORGLICE SO PELE V GOSTILNI MEGLIČ

 

Festival ustnih harmonik/orglic že tradicionalno poteka zadnjo februarsko soboto. Tako se je zgodilo tudi letos. Vodja festivala, Stane Peček, je 19. festival povezal v zgodbo:  leta 1908 je blizu 19 km dolga železniška proga povezala Mirnsko dolino med Trebnjem in Krmeljem, 110 let kasneje so na isti razdalji simbolno storile majhne orglice. Medtem ko je vlak potnike pričakal na osmih vmesnih postajah, so zadnjo februarsko soboto letošnjega leta orglice ljubitelje glasbe razveseljevale na štirih prizoriščih. Popoldanski koncerti so potekali na treh lokacijah: v Krmelju, na Rakovniku pri Šentrupertu in v Trebnjem, večerni gala koncert pa v Mokronogu.

Znani trebanjski gostilničar Martin Meglič je bil prijazen gostitelj enega od treh popoldanskih koncertov, ko so ob 15. uri orglice zapele v prostorih njegovega lokala.

Obiskovalcem koncerta in komisiji: Kristini Gregorčič in Miru Dizdaru, ki je strokovna spremljala in ocenjevala nastope orgličarjev, so zaigrali naslednji orgličarji:  Oto Nemanič na ustni harmoniki ob spremljavi  kitarista Jurija Čemasa iz Metlike, Dušan Šušteršič iz Malega Podljubna pri Novem mestu, Matic Tičar iz Kranja, Iztok Bergant iz Škofje Loke, Peter Thaller, Franz in Angelika Halper ter Ansambel ustnih harmonik Vrbsko jezero - Mundharmonika ansambel Wörthersee iz Celovca, Blueharp – Robert Ivačič na orglicah ob spremljavi kitarista Borisa Muževiča iz Krškega, Dradin – Dinko Hrabrić in Drago Lisac s kitaro iz Volčje Drage in Sander Blues – Sandi Petrej iz Vojnika.  Orgličarje je z umetniško besedo v humornem tonu povezal Matej Mlakar. Gostilničar Martin je tudi član ansambla Suha solza in ni mogel, da svojega znamenitega instrumenta ne bi uporabil v družbi orgličarja Nužija iz Celovca.

Ob zaključku festivalskega dogajanja v imenu vodje festivala Staneta Pečka in organizatorja – trebanjske območne izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti izrekamo iskreno zahvalo gostitelju koncerta, Martinu Megliču, vsem nastopajočim, povezovalcu, ozvočevalcu Studiu Mars  in Mateju Barbo, video snemalcu Francu Bartolju,  Občini Trebnje za finančno podporo ter vsem obiskovalcem, ker je bil zaradi njih dogodek še lepši. 
                                                                                                                       JSKD OI Trebnje

Oglejte si tudi