Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
6°C
ČET.
8°C
5°C
Oceni objavo

OSKAR KOGOJ: Trojstvo Trebnjega v Trebnjem

Petkov večer, 18. maja 2018, ob 18. uri, v prijetni CIK-ovi dvorani, je bil za Trebnje poseben. Čeprav sta datum in ura obiska, povezana s trojstvom števk (3x18) »slučajno« sovpadala z obiskom težko pričakovanega gosta, je to »naključje« zaznamovalo prvo trojstvo večera.

Po uvodnem pozdravu Žige Zaplotnika, vodje Oddelka za družbene in gospodarske dejavnosti na občini Trebnje, ki je bila skupaj s CIK Trebnje organizator dogodka, je pred občinstvo stopil Oskar Kogoj, umetnik življenja in dela, človek, ki to, kar govori, v polnosti živi. O tem priča njegov življenjski credo in neverjetno obsežen opus umetniških del, znan in občudovan po vsem svetu.

 

Ko je profesor Kogoj na kratko orisal svojo mladost na Mirnu ob reki Vipavi in izpostavil očetov nauk – kar boš počel, delaj z ljubeznijo, četudi je težko, - je obredno prižgal znamenito svečo miru Triglav, izdelano iz voska naše čebelice, kranjske sivke in ob tem odstrl trojno simboliko sveče.

Posvečeno in mehko zaobljeno, kot njegove umetnine, so zvenele njegove besede skozi ves večer, ko je v roke ljubeče jemal svoje stvaritve in nas ob njih vodil od enega sporočila k drugemu. Tenkočutno je govoril o življenjskih spoznanjih, o svojem delu in iskanjih, o zakladih slovenske narave, o modrostih naših prednikov, o kmečki in sakralni dediščini, o rokah kot najdragocenejšem orodju, o sporočilnosti slovenskega jezika kot mostu h koreninam in kažipotu v prihodnost.

Na njemu lasten način nas je vzpodbujal k prepoznavanju večplastne dediščine v vsem, kar nas obdaja, saj čaka, prekaljena skozi čas, da spet dvigne kvaliteto našega vsakdana in razcveti turistično prepoznavnost naših krajev. Nenazadnje, Oskar Kogoj je večino svojih izjemnih mojstrovin ustvaril prav na podlagi slovenske in svetovne dediščine.

 

Naši kraji so ga s svojo milino povsem prevzeli. Zato nam je v vrhuncu večera predstavil raziskavo o izvoru imena Trebnje; po njegovem izhaja iz imena staroslovenskega božanstva Tri(e)božjat, ki so ga podobno kot božanstva Tribog, Triglav, Trimožjat častili naši predniki. Tako nosi Trebnje v srčiki častitljivega izvora imena temeljni duhovni simbol trojstva - Oče, Sin in Sveti Duh, Sveto Trojico torej, - ki predstavlja duhovno podstat staroslovenskega predkrščanskega verovanja. (Več o tem, kaj je g. Kogoj še povedal o zastrti dediščini Trebnjega, pa na brezplačnem vodenju po občini Trebnje, v nedeljo, 27. maja 2018, popoldne. - Informacije: TIC Trebnje).

 

Kogojevo podajanje mestoma zahtevnih vsebin je bilo preprosto in jasno, radostno in vitalno. Človek bi ga še in še poslušal, kot si želimo vedno znova dotikati oblik njegovih edinstvenih del. Podobno nas nagovarja Plečnikova arhitekturna simfonija. Obema, arhitektu Jožetu Plečniku in oblikovalcu Oskarju Kogoju, je skupen isti duhovni izvir, ki se preliva skozi njuno čisto srce in roke v brezčasno lepoto Umetnin današnjega in jutrišnjega dne – nam in svetu.

Bodimo hvaležni in ponosni, da imamo Slovenci tako velike Osebnosti med nami. So svetilniki, ki svetijo v svojih delih, da mi ne bi zgrešili Poti. Gospod Oskar Kogoj, hvala!

 

Maja Kos

Oglejte si tudi