Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Vnovič so se srečale pripovedovalke

Že več kot desetletje se na območju delovanja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Trebnje, srečujemo v skrbi za lepo pripovedovanje in ohranjanje našega ljudskega izročila. Tako vsako leto v Temeniški in Mirnski dolini gostimo delavnico Umetnost pripovedovanja pravljic z mentorico Ljobo Jenče, pevko in pripovedovalko, letošnja osrednja nit pa je bila pravljica o perescu Zlatega ptička.

Naši predniki so namreč po naravnem daru in občutku za sočloveka in jezik razvili drobne pesmice, igrice, oponašalke in tudi zgodbice, ki so gradile posameznika od znotraj in od zunaj. Ponosni smo lahko na korenine slovenskega izročila, zato ga predajmo naprej – vsem generacijam. Konec oktobra smo tako na Mirni pripravili delavnico, na kateri smo gostili 12 udeleženk iz vse Slovenije, priložnost pa so izkoristile tudi štiri domačinke – dve z Osnovne šole Mirna in dve iz Knjižnice Pavla Golie Trebnje.

Intenzivno dvodnevno izobraževanje, na katerem so udeleženke spoznavale veščine dobrega govora, imaginacije, pripovedovanja in mnogo drugega, smo obogatili z nastopom v Domu starejših občanov Trebnje, kjer so oskrbovanci prisluhnili različnim pravljicam, skupaj z udeleženkami delavnice in mentorico Ljobo Jenče so tudi zapeli.

Letošnjo delavnico smo sicer posvetili spominu na redno udeleženko naših srečanj – Pavlini Hrovat, občanki Občine Mirna, ki je celotno življenje posvetila drugim in jim predajala bogato izročilo slovenske zakladnice ljudskega izročila, kot prostovoljka pa je sodelovala tudi z oskrbovanci trebanjskega Doma starejših občanov, kjer je bdela nad bralnimi uricami.

 

Besedilo in foto: JSKD OI Trebnje

Oglejte si tudi