Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

ALKOHOL – DEJAVNIK TVEGANJA V PROMETU

Alkohol v prometu je eden izmed najpogostejših dejavnikov tveganja v prometu za udeležbo v prometni nesreči. Problematičen je pri voznikih, kjer so tudi posledice prometnih nesreč najtežje, vendar pa je prav tako dejavnik tveganja za nastanek prometne nesreče pri kolesarjih in pešcih. Posebej izpostavljeni tveganju za povzročitev prometne nesreče pod vplivom alkohola so glede na statistične podatke osebe v starosti od 24 do 34 let, večinoma moški. Delež alkoholiziranih povzročiteljev glede na vse povzročitelje znaša približno 10 %, pri nesrečah s smrtnim izidom pa je okrog 30 %. Najpogosteje se alkohol povezuje s prehitro vožnjo, nepravilno stranjo ali smerjo vožnje in neupoštevanjem prednosti, saj se zaradi alkohola zmanjšujejo naše sposobnosti varnega sodelovanja v prometu, zaznave, predvidevanja in presoje ter odločanje in končne izvedbe ustreznega ravnanja. Zato se zaradi vpliva alkohola že pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa 8-krat poveča v primerjavi s treznim voznikom. Zato za dobro vseh nas, upoštevajte naslednja priporočila:

  •  Nikoli ne vozite pod vplivom alkohola niti drugih psiho-aktivnih snovi.
  •  Zavedajte se, da se že s prvim kozarcem alkohola slabšajo naše psiho-fizične sposobnosti za varno udeležbo v prometu.
  •  Ne peljite se z voznikom, ki je užival alkohol, ter ga raje opozorite na tveganje.

Vstopili smo v zadnji mesec leta, ko je alkohol v družbi prisoten in pogost zaradi njegovih učinkov in zaradi socialnih pomenov, ki mu jih pripisujemo. Pa vendar ne pozabimo, da NIKDAR NE SEDIMO ZA VOLAN, ČE SMO UŽIVALI ALKOHOL!

 

VSEM OBČANKAM IN OBČANOM ŽELIMO VAREN IN ODGOVOREN VSTOP V LETO 2018.

 

 Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu pri Občini Trebnje

 

Oglejte si tudi