Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
3°C
SOB.
12°C
2°C
Oceni objavo

Baragov dan – spominski dan Občine Trebnje

29. 6. 2018 je v organizaciji Kulturnega društva Trebnje potekalo že 23. praznovanje Baragovega dneva, ki je tudi letos obsegalo sveto mašo, akademijo s kulturnim programom in pohod po Baragovi poti.

Ker trebanjsko župnijsko cerkev celovito prenavljajo, je bila maša v KD Trebnje.  Župnik Jože Pibernik je uvodoma pozdravil goste in vse prisotne in povedal, da mašo darujemo za Barago in za Alojzija Šuštarja ob 11. obletnici njegove smrti. Skupaj z dekanom Klavdiem Peterco in domačim župnikom je sveto daritev daroval upokojeni mariborski nadškof msgr. dr. Marjan Turnšek. V pridigi se je dotaknil letošnjega oratorija, ki je po vsej Sloveniji posvečen Baragi, zato marsikje, tudi v njegovi župniji, kjer se je oratorij že zaključil, otroci veliko zvedo o Baragi in o njegovem delu. V nadaljevanju je Turnšek primerjal dva pomembna slovenska duhovnika in škofa, Friderika Ireneja Barago in Antona Martina Slomška, ki sta bila kot apostola Peter in Pavel dva pomembna stebra Cerkve. Kot Peter je Slomšek deloval znotraj Cerkve; kot Pavel pa je šel Baraga v svet, širil krščanstvo v misijonih in se ni ustavljal pred nikomer in ničemer – če je bilo v slavo Božjo. Baraga in Slomšek sta zgodaj izgubila starše, postala siroti, a ob močnih vzgojiteljih dozorela v odgovorni osebi. Ob svojem drugem obisku v domovini (leta 1854) je Baraga obiskal Slomška. Tedaj sta bila že oba škofa (v povsem različnih razmerah) in v prisrčnem klepetu sta si imela kaj povedati. Mašo je s pesmimi obogatil domači mlajši cerkveni pevski zbor.

Po nekaj minutah odmora se je oder spremenil v koncertno dvorano. Navzoče je pozdravil župan Alojzij Kastelic, ki je omenil veliko prireditev v zadnjem času – od Trebanjskega koša, občinskega praznika in Baragovega dneva, ki je praznik duhovnosti. Zaključil je z željo, da bi se še v prihodnje našli tako pomembni Trebanjci.

Slavnostni govornik dr. Bogdan Kolar, salezijanec, profesor na Teološki fakulteti, teologin zgodovinar je sodeloval že na 1. Baragovem simpoziju v Trebnjem leta 1998. Tokrat je nanizal zgodovino vseslovenskih Baragovih dni, se ustavil ob spominu na Barago v Trebnjem, posebej ob Goršetovi postavitvi Baragovega spomenika leta 1978. Ob predstavitvi Baragovega lika je poudaril njegovo samobitnost – ni se pustil postavljati v ustaljene duhovniške okvire; nagovarjal je preproste ljudi in izredno cenil in vzpodbujal pobožnosti do Matere Božje in do Križevega pota. In še ena novost za tisti čas: ljudem je na široko odprl vrata spovednice. Za mlade duhovnike je bil Baraga izzivalen in sporočilen. Kot misijonar in misijonski škof je utiral svoje poti, da bi se kar najbolj približal ljudem, med katere je bil poslan. V svojem delovanju med Indijanci je cenil njihovo kulturo, običaje in bil glasen zagovornik njihove pravice, da ostanejo na svojem ozemlju in ohranjajo svojo kulturo.

Povezovalka Nina Ajdič je predstavila tudi glasbene goste – Simfonični orkester Cantabile, ki je izvedel repertuar z naslovom Od opere do muzikala. Tako smo v Trebnjem imeli edinstveno priložnost prisluhniti vrhunskim glasbenim virtuozom, ki so predvajali klasične skladbe, odlomke iz oper, filmov in muzikalov. Ubrani orkester vodi pedagog, dirigent in skladatelj Marjan Grdadolnik. Koncertna mojstrica pa je bila Anja Šoštarič.  In ko je solistka Nataša Trček ob spremljavi orkestra zapela Ave Mario, je v cerkvi nasproti KD zazvonilo k večernicam. Občinstvo je bilo nad celotnim programom navdušeno.

Kmetija Marn pa je poskrbela za pogostitev, tako da se je druženje po akademiji nadaljevalo še pred kulturnim domom.

V soboto, 30. 6. 2018, pa so že ob sedmi uri zaigrali trebanjski godbeniki letos številnejšim pohodnikom, ki so se zbrali pred trebanjsko cerkvijo. Po bogoslužni besedi in blagoslovu, ki ga je opravil domači duhovnik Slavko Kimovec, je nekaj informacij posredoval še vodja poti Uroš Primc. Pohodniki so se vpisali v vpisno knjigo, si vzeli Baragovo zloženko in se ob zvokih trebanjskih godbenikov odpravili po tradicionalni Baragovi poti. Za varno pot pohodnikov, ki jih je bilo tudi tokrat precej od drugod, med njimi tudi ekonom novomeške škofije prelat dr. Janez Gril, je poleg Uroša poskrbel tudi Ivan Pangrc. S postanki na Vrhtrebnjem, v Dobrniču, kjer jih je pred cerkvijo pričakal dobrniški župnik Miloš Košir; v Mali vasi, kjer je bil čas za ogled Baragove sobe in za malico, ter na Griču pri Pekoljevih, ki pohodnike tradicionalno pogostijo, se je pohod zaključil na izhodiščni točki v Trebnjem malo pred 16. uro. Kjer sta vztrajne pohodnike sprejela domača duhovnika.

Trebnje pa z Barago živi dalje, ne le zaradi praznovanja 150-letnice smrti in zaradi oratorija na temo Barage, tudi zaradi uspešne prijave na evropska sredstva. Veseli smo, da so Žnurce, ki so sekcija Kulturnega društva Trebnje, kandidirale in bile izbrane za evropska sredstva s projektom Baraga in čipka kot niti sodelovanja. Žnurce bodo tako v času trajanja projekta izvedle 10 medgeneracijskih klekljarskih delavnic, katerih namen izhaja iz Baragovega gesla, ki si ga je dal zapisati na škofovski grb: »Le eno je potrebno«. V sklopu projekta bomo razvili tudi tri nove lokalne produkte, Baragovo rezino, razstavo Baragovo življenje, vpeto v čipko in zbornik črtic o Baragi, ki bo nastal v sklopu izpeljanega literarnega natečaja.

Povzeto po članku KD Trebnje

 

Oglejte si tudi