Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Dr. Peter Gašperšič, minister za infrastrukturo v Trebnjem

V petek, 18. maja 2018, ob 13. uri je Občino Trebnje z obiskom počastil minister za infrastrukturo, dr. Peter Gašperšič. Skupaj še z nekaterimi predstavniki DRSI je bilo pregledano trenutno stanje aktualnih projektov na državnih cestah, ki so na območju Občine Trebnje v načrtovanju ali že pred izvedbo.

Tema pogovora so bili predvsem naslednji projekti: zahodna povezava (viadukt Zidani most), krožišče pod trebanjskim gradom, ureditev navezav na H1 in projektiranje daljinske kolesarske ceste ob H1.

Z novim krožiščem, pod trebanjskim gradom, se bo uredila navezava proti centru Trebnjega, Ljubljani, Grmadi, Odrgi in Novemu mestu. Gospod Tomaž Willenpart, iz Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo, je povedal, da gre za državni projekt, ki je ocenjen na približno 1,2 milijona evrov in, da se bo gradnja začela že v prihodnjem letu. Občina pa bo v njem sodelovala pri odkupu zemljišč, morebitnem sofinanciranju pločnikov in podobno. Hkrati se bo na nekdanji hitri cesti uredil še priključek za vasi Dobrava in Jezero.

Za Viadukt pri Zidanem mostu je Občina Trebnje predstavila idejni projekt premostitve med H1 in regionalno cesto proti Veliki Loki. Župan Občine Trebnje, Alojzij Kastelic in Vida Šušterčič, višja svetovalka na oddelku za okolje, prostor in infrastrukturo, sta povedala, da je ta cestna povezava vključena v spremembe in dopolnitve občinskega prostorskega načrta, ki bo sprejet konec poletja in je trenutno v fazi pridobivanja zadnjih mnenj. Predvideno je, da bo v roku enega leta pripravljen PGD projekt, sredi leta 2019 pa bi se že lahko začelo z izgradnjo viadukta pri Zidanem mostu. Z izgradnjo nove prometne navezave bodo zagotovljeni pogoji za nadaljnji razvoj pomembnih industrijskih kompleksov, kot sta TPV na Veliki Loki, TEM Čatež na Čatežu in tudi razvoj ostalega gospodarstva severozahodnega dela trebanjske občine.

Trenutno že poteka rekonstrukcija viadukta na Ponikvah. Viadukt Ponikve je bil zgrajen leta 1958 in delno saniran leta 1988. Rekonstrukcija zajema povečanje širine prečnega prereza za zagotovitev dvosmerne kolesarske steze, sanacijo poškodovanih betonskih površin, zamenjavo sistema za odvodnjavanje meteornih vod, zamenjavo ograje ter ojačitev temeljev, stebrov, krajnih opornikov in prekladne konstrukcije ter predstavlja prvo fazo pri obnovi celotne H1.

Po končanem uradnem delu je sledil ogled gradbišča na viaduktu Ponikve.

 

Občinska uprava                                                                                                                                   

Oddelek za okolje, prostor in infrastrukturo

 

 

Oglejte si tudi