Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Evropski projekti – priložnost za potovanja in nova znanja

Sodelovanje Občine Trebnje na evropskih projektih je okno v svet, ki prinaša dobre prakse in nove izkušnje. Pretekli teden smo sodelovali na predstavitvi evropskega projekta S.P.A.C.E.

Prve dni aprila sem preživel v Tiggianu na jugu Italije, kjer so nam na tridnevnem dogodku predstavili projekt S.P.A.C.E., katerega partner je Občina Trebnje z devetimi drugimi evropskimi državami. Projekt S.P.A.C.E. je evropski projekt, v okviru katerega se preko uličnih debat širi zavedanje možnosti, ki se nam ponujajo kot aktivni državljani EU.

Ta način komunikacije nam je sicer malo znan, je pa zanimiv in drugačen. Pri ulični debati gre za pogovore z mimoidočimi glede vprašanja, ki je običajno na veliko predstavljeno na velikem plakatu. Tako ulično debato so nam v praksi predstavili v mestu Lecce, kjer so bili mimoidoči izzvani z vprašanjem »Kdaj so se v življenju počutili drugače«. Po pogovoru z ljudmi se tudi njihove izjave napišejo, obesijo in tako sprožijo nova razmišljanja.

Poleg uličnih debat smo spoznali tudi dobre prakse v malem italijanskem mestu in okolici. Te so v veliki meri zasluga volje in sodelovanja ljudi, v velikem obsegu pa za razvoj in promocijo tega dela Italije koristijo tudi evropska sredstva. Zaščita bio eko nasada več kot 500 let starih oljk, preureditev in soustvarjanje skupnega centra za različne organizacije in generacije v kraju, tesno sodelovanje z okoljem pri urbanistični politiki, rušenje starih hiš, ki so brez pomena »onesnaževala« okolje in vzpostavitev povezav med lokalnimi ekološkimi pridelovalci zelenjave so le nekateri rezultati sinergij evropskih sredstev in zagnanega lokalnega okolja. Seveda vse to ni bilo doseženo čez noč, je pa pot, ki prinaša izjemno dodano vrednost za družbo.

Dodana vrednost projekta pa je tudi izmenjava izkušenj, dobrih praks in vzpostavljanje stikov z ostalimi udeleženci. Na jugu Italije jih je sodelovalo več kot 20 Evropejcev in vsak izmed njih je imel zanimive poglede in znanja na različnih področjih.

V okviru projekta so predvideni še štirje obiski različnih evropskih držav (Italija, Estonija, Srbija, Avstrija), izmenjava dobrih praks in organizacija enega takega dogodka v Sloveniji in vsi ti stroški so kriti v okviru projekta. Zato vabimo vse, ki želite sodelovati pri tem projektu in s tem pridobiti nove izkušnje, znanje, spoznati Evropo in zgraditi nova prijateljstva, da nas kontaktirate in se nam pridružite.

 

Kontakt: Žiga Zaplotnik

M: ziga.zaplotnik@trebnje.si

T: 031/787-861

Oglejte si tudi