Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
2°C
PET.
17°C
3°C
Oceni objavo

Jubilejni praznik Občine Trebnje

Slavnostno sejo Občinskega sveta ob jubilejnem, 10. prazniku Občine Trebnje, je Občina gostila v Dolenji Nemški vasi, v športni dvorani tamkajšnje podružnične šole. Že tradicionalno so zbiranje obiskovalcev, gostov in letošnjih občinskih nagrajencev pospremili Občinski pihalni orkester Trebnje in Trebanjske mažorete.

Na osrednji svečanosti je uvodoma zbrane pozdravil župan Občine Trebnje Alojzij Kastelic, ki je ob tej priložnosti med drugim orisal napredek občine v zadnjem obdobju in predstavil nekatere načrte za prihodnje, hkrati pa pozval k nadaljnjemu sodelovanju, saj le-to prinaša boljše rezultate. Zbrane je nato pozdravil predsednik Krajevne skupnosti Dolenja Nemška vas Miha Sever. Preden je za govorniški pult stopil letošnji slavnostni govornik prof. dr. Mihael Japelj, častni občan Občine Trebnje, je s pesmijo navdušil Družinski kvartet Strmole iz Trebnjega. Prof. dr. Japelj se je nato v slavnostnem nagovoru med drugim spomnil svoje mladosti, ki jo je preživel prav v Dolenji Nemški vasi, se sprehodil čez bogato zgodovino Trebnjega ter izpostavil napredek in razvoj mesta in občine.

Osrednje mesto na slavnostni prireditvi pa je tudi letos pripadlo občinskim nagrajencem. Tokrat so podelili eno občinsko plaketo in šest priznanj. Plaketo občine Trebnje za leto 2018 je župan slovesno podelil Kulturnemu društvu Trebnje za 20-letno ustvarjanje na področju kulture. Kulturno društvo Trebnje so konec leta 1997 ustanovili angažirani posamezniki, ki so se že od osamosvojitve naprej z organizacijo različnih prireditev trudili za brezplačne in kakovostne dogodke za vse generacije, ki bi povezovali najprej družine, s tem pa vse ljudi dobre volje. Poseben poudarek je bil na oživljanju običajev. Med najbolj obiskane prireditve društva spadata prireditev ob materinskem dnevu in božični koncert, najodmevnejši dogodki pa so povezani z ohranjanjem spomina na Friderika Ireneja Barago in nadškofa Alojzija Šuštarja. V imenu Kulturnega društva Trebnje je plaketo prevzel Pavle Rot.

Priznanja občine Trebnje za leto 2018 so prejeli: Saša Bedene za požrtvovalno delo na področju izobraževanja in vzpodbujanja mladih (v njenem imenu je priznanje prevzel soprog Bogomil Bedene), Jan Čibej za izjemne dosežke na področju glasbenega ustvarjanja, Slavko Kimovec za nesebično pomoč mladim na poti do izobrazbe, Alojz Poglavc za izjemne športne dosežke in vztrajnost, Jože Vencelj za uspešno vodenje Civilne iniciative za gradnjo avtoceste mimo Trebnjega, Lovska družina Dobrnič ob 70-letnici delovanja in za ohranjanje ekosistema.

Tudi podelitev občinskih priznanj so s pesmijo pospremili člani Družinskega kvarteta Strmole. Prireditev, katere rdečo nit je prepletala Petra Krnc Laznik, pa so sklenili učenci z mentoricami Podružnične šole Dolenja Nemška vas, ki so se predstavili z delom muzikala Šumijo gozdovi domači in navdušili obiskovalce letošnje slovesnosti.

Po prireditvi se je druženje nadaljevalo za športnim igriščem v Dolenji Nemški vasi, kjer sta z glasbo dogajanje popestrila Matic in Drago Zoran, vnovič so zapeli tudi člani Družinskega kvarteta Strmole. Za kres v pozdrav prazniku Občine Trebnje in državnemu prazniku so letos poskrbeli v Društvu tabornikov Rod sivih jelš Trebnje, kres pa je, tako kot je že običajno, prižgal župan skupaj z letošnjimi nagrajenci. Za pogostitev so poskrbeli člani Prostovoljnega gasilskega društva Ponikve pri Trebnjem.

Tako se je v prijetem vzdušju zaključila svečanost ob 10. prazniku Občine Trebnje, ki jo je za Občino Trebnje izvajala trebanjska območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti, v tesnem sodelovanju z lokalnim okoljem in drugimi sodelujočimi, za kar se Občina Trebnje vsem iskreno zahvaljuje. 

 

Občinska uprava
Oddelek za splošne zadeve

Oglejte si tudi