Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Občinska uprava si je v Italiji v okviru projekta S.P.A.C.E. pridobivala nova znanja in veščine

Občinska uprava si  je v Italiji v okviru projekta S.P.A.C.E. pridobivala nova znanja in veščine

V drugem tednu junija, v času med 4. in 7. 6., smo se trije udeleženci iz Občine Trebnje udeležili drugega srečanja v okviru evropskega projekta S.P.A.C.E.- Street participation for active citizenship in Europe (Ulična participacija za aktivno državljanstvo v EU). Srečanje je potekalo v idiličnem obmorskem mestecu Marina Serra na jugu Italije. Pri projektu sodeluje več udeležencev iz devetih evropskih držav: Italije, Francije, Hrvaške, Srbije, Estonije, Grčije, Avstrije, Romunije ter Slovenije, tako da se nas je skupno zbralo okoli 20 udeležencev. Sam progam je bil zelo pester in raznolik, in v treh dnevih smo intenzivno izkoristili dani čas, da se čim bolje pripravimo na lokalni dogodek, ki ga bodo posamezne države članice med poletjem izvedle v svojem okolju. V tem času pa smo tudi ustvarili oziroma obnovili prijateljske vezi z ostalimi člani projekta, ki jih bomo z veseljem negovali do naslednjega snidenja.

Ponovno smo izvedli ulično debato na trgu bližnjega mesta Lecce, v okviru katere smo mimoidočim na svetovni dan okoljevarstva na velikem plakatu zastavili vprašanje: ''Kako v vsakdanjem življenju skrbite za varovanje okolja?'' Udeleženci projekta smo diskutirali z mimoidočimi ter jih pozvali, da predstavijo svoje mnenje in ga po želji tudi zapišejo na plakat, ki smo ga nato obesili poleg ostalih odgovorov. Ulične debate temeljijo na izražanju in izmenjavi mnenj in občutkov posameznih mimoidočih, saj tu ni pravilnih ali napačnih odgovorov – prav vsako mnenje šteje.

Preostanek časa smo udeleženci preživeli na delavnicah, kjer smo skupaj iskali najustreznejše vprašanje za prihodnjo ulično debato, ki jo bomo predstavniki sodelujočih organizacij izvedli posamezno v našem lokalnem okolju. Dobljene odgovore in rezultate debate bomo tako predstavili na naslednjem dogodku, ki se bo odvil oktobra v Estoniji, ter tako prenesli mnenje o evropskih vprašanjih iz lokalnega okolja na državno oziroma evropsko raven.

Občina Trebnje bo lokalni dogodek – ulično debato - izvedla predvidoma v času avgusta ali septembra v mestnem parku Trebnje. Vabljeni vsi, ki želite izraziti svoje mnenje o predstavljenem vprašanju ter sodelovati v medevropskem dialogu (samo vprašanje bomo razkrili tekom poletja).

 

Avtorica članka:

Natalija Bevc

 

Oglejte si tudi