Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Obveščanje o obveznem odstranjevanju pelinolistne ambrozije

FOTO: K. Groznik

Pelinolistna ambrozija (Ambrosiaartemisiifolia L.) in druge sorodne neofitne vrste iz rodu Ambrosia, so edine škodljive rastline, za katere je v Sloveniji predpisano obvezno zatiranje, in sicer od pričetka rastne dobe ambrozije v letu 2010, ko je bila sprejeta sprememba Zakona o zdravstvenem varstvu rastlin. Na podlagi Odredbe o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia (Uradni list RS, 63/10) mora imetnik zemljišča, na katerem raste ta škodljiva rastlina, odstraniti škodljive rastline s koreninami vred ali odstraniti njihov nadzemni del na način, da se škodljiva rastlina v tej rastni dobi ne obraste več ter opraviti nadaljnja redna opazovanja zemljišč v rastni dobi do konca septembra. Ker se pri nas navzoča pelinolistna ambrozija po košnji hitro obrašča, je potrebno košnjo ali druge ukrepe zatiranja izvajati celo rastno dobo, da preprečimo širjenje z tvorbo novih semen.

Strokovno pomoč pri prepoznavanju in ukrepih dajejo strokovnjaki za varstvo rastlin na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Maribor, Kmetijskem inštitutu Slovenije, Inštitutu za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije ter Kmetijsko gozdarskih zavodih Maribor, Novo mesto in Nova Gorica. 

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so se v letu 2018 na podlagi različnih pobud ponovno odločili za širšo akcijo obveščanja o obveznem odstranjevanju pelinolistne ambrozije. Kljub izvedenim številnim aktivnostim za ozaveščanje ljudi o tej problematiki, se vsi imetniki zemljišč še vedno ne zavedajo, da so dolžni sami poskrbeti za pravočasno odstranjevanje ambrozije na svojem zemljišču. Pripravili so zloženke in plakate z osnovnimi informacijami in opozorili o ambroziji. 


DRUGE INFORMACIJE:

Povezave:

 

 

Oglejte si tudi