Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
26°C
5°C
Oceni objavo

PREDVSEM PREVEČ ZAVRŽENE HRANE

V mesecu maju je bila v sodelovanju z medobčinskim inšpektoratom opravljena sortirna analiza odpadkov v zabojnikih za mešane komunalne odpadke pri večstanovanjskih objektih na Mirni in v Trebnjem.

Rezultati so zaskrbljujoči, saj je bilo v zabojnikih za mešane komunalne odpadke masno več kot 10% biorazgradljivih odpadkov, več kot 10% embalaže in več kot 10 % drugih odpadkov, ki ne sodijo med mešane komunalne odpadke. Mešanih komunalnih odpadkov je bilo v zabojnikih manj kot 70% skupne mase in po oceni le manj kot 50% skupnega volumna.         

Najbolj zaskrbljujoče oziroma žalostno pa je, da se je med mešanimi komunalnimi odpadki nahajalo ogromno bioloških odpadkov oziroma hrane. Med tovrstnimi odpadki, ki smo jih v okviru sortirne analize izločili iz mešanih komunalnih odpadkov, so bile predvsem večje količine kruha, predpakirana živila (jogurti, skute in drugi mlečni izdelki, salame, hrenovke in drugi mesni izdelki, kava ipd.) in druga, tudi še uporabna živila…

V zadnjih letih se je ločevanje odpadkov pri uporabnikih z individualnimi zabojniki bistveno izboljšalo, pri tistih, ki odlagajo v skupne zbiralnice, pa je stanje še vedno slabo. Zato ponovno pozivamo vse uporabnike komunalnih storitev, da odpadke dosledno ločujemo. Tudi z ločevanjem odpadkov kažemo svoj odnos do okolja in soljudi. Nenazadnje ločevanje odpadkov pomembno vpliva na ceno storitve ravnanja s komunalnimi odpadki.

Komunala bo še naprej uporabnike osveščala o ločevanju odpadkov in izvajala preventivne nadzore. V nadzore se bo še intenzivneje vključeval medobčinski inšpektorat, ki bo uporabnike, ki bodo odpadke neustrezno ločevali in odlagali, tudi kaznoval.

V kolikor glede odlaganja odpadkov potrebujete kakršne koli informacije oziroma pojasnila, smo vam na Komunali vedno na voljo.

 

Vaša Komunala!

Oglejte si tudi