Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
7°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

Učenci Osnovne šole Trebnje med najboljšimi v Sloveniji na svetovnem pokalu v znanju

V sredo, 7.3.2018, so Občino Trebnje obiskali učenci Osnovne šole Trebnje, ki so osvojili številne medalje in pokale na svetovnem pokalu v znanju, ki se je pretekli mesec odvijal v Ljubljani. Uspešni nastopi naših učencev so jim zagotovili uvrstitev na svetovno tekmovanje, ki se bo sredi junija odvijalo v Kuala Lumpurju.

Kako pa je tekmovanje izgledalo skozi oči ene izmed učenk?

V soboto in nedeljo 3. in 4. februarja smo se učenci sedmega, osmega in devetega razreda OŠ Trebnje udeležili angleškega tekmovanja World Scholar's Cup(Svetovni pokal znanja). To je tekmovanje, ki se odvija po celem svetu in v njem sodeluje na tisoče učencev.

Ideja je bila ustvariti nekaj drugačnega od tradicionalnih tekmovanj in konferenc: praznovanje veselja do učenja, obogatitvena priložnost, ki motivira učence da bi poleg svojih obstoječih prednosti odkrivali tudi nove.

Iz sedmega razreda so sodelovali učenci Vid Koščak, Zala Perpar in Gašper Ozimek, iz osmega razreda Urška Koželj, Maj Trinko in Jaka Šteblaj, iz devetega razreda pa v prvi, junior skupini učenci Manca Rajnar, Michael Valand ter Jakob Lavrič, v drugi, senior skupini pa učenke Hana Knez, Meta Kržan in Jona Šmalc Novak.

 

Skupinsko delo navdihuje

Zato je WSC lahko videti kot tekmovanje, vendar sploh ni. To je praznovanje učenja. Združuje veliko predmetov, tematik, izzivov skupin, da delajo skupaj, ker ni nič bolj navdihujoče, kot to, da veš, da je od tebe odvisen še nekdo drug. Gre za motivacijo pridobiti več znanja in ga deliti z ostalimi.

Vrednote in vizija WSC so spodbujanje, skupinsko delo, interdisciplinarno razmišljanje, glavni cilj pa je motivirati učence iz vseh okolij, da odkrijejo nove prednosti in uporabljajo nove veščine ter tako spodbuditi in ''ustvariti'' globalno skupnost bodočih znanstvenikov in voditeljev. Rdeča nit letošnjega tekmovanja je bila ''Zapleteni svet''.

Na tekmovanju smo bili razdeljeni v dve kategoriji, senior in junior. Izbrane teme so bile zelo zanimive in edinstvene. Pomerili smo se na področjih debatiranja, kvizih iz umetnosti, glasbe, literature, zgodovine diplomacije, znanja o spominu, človeških odnosih in črnem trgu ter v pisanju eseja.

 

Dva naporna dneva za več kot 30 priznanj

V soboto smo se pomerili v debati. Vsaka skupina je imela tri debate v katerih smo bile vse skupine zelo uspešne. Ste kdaj razmišljali o grožnjah v diplomaciji? O tem ali naj se pričanje očividcev upošteva na sodišču ali ne? No, mi tukaj smo in smo to tudi presneto dobro zagovarjali. Pomerili smo se tudi v individualnem kvizu in v pisanju eseja, pri katerem so naši eseji dosegli visoka mesta.

V nedeljo smo se učenci po skupinah pomerili v skupnem kvizu, med katerim smo se lahko v skupini pogovarjali in si pomagali pri izberi odgovorov. Na koncu dneva je sledila še podelitev nagrad, pokalov in medalj. Naše skupine so skupaj dosegle več kot trideset odlikovanj in se vse uvrstile naprej na globalno tekmovanje, ki bo potekalo od osemnajstega do triindvajsetega junija v Kuala Lumpurju v Maleziji.

Bila je ena izmed nepozabnih izkušenj v našem življenju. Naučili smo se veliko novega in se med tem tudi zabavali. Vsi smo zelo dobili to priložnost in si s tem širili obzorja in znanje o svetu okoli nas.

Jona Šmalc Novak

 

Občinska uprava
Oddelek za družbene in gospodarske dejavnosti 

 

Oglejte si tudi