Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
2°C
NED.
14°C
3°C
Oceni objavo

Vabljeni na strokovno srečanje za delodajalce »STAREJŠI ZAPOSLENI – REALNOST PRIHODNOSTI«

Center za izobraževanje in kulturo Trebnje (CIK Trebnje) bo 27.9.2018 za podjetja izvedel brezplačni strokovni dogodek »Starejši zaposleni – realnost prihodnosti«, na katerem bodo ugledni strokovnjaki predstavili ukrepe za upravljanje starejših zaposlenih.

PRIJAVE na brezplačen dogodek zbiramo TUKAJ

Staranje prebivalstva je eden največjih družbenih in gospodarskih izzivov Evrope 21. stoletja, saj se število starejših prebivalcev (tj. starih 65 ali več) zaradi daljšanja življenjske dobe povečuje. Tudi Slovenija se sooča z nizko stopnjo aktivnosti starejših na trgu dela. Demografske napovedi in trenutna ureditev pokojninskega sistema kličejo po reformah; te bodo usmerjene predvsem v podaljševanje delovne dobe, iskati pa bo treba tudi alternativne rešitve na področju dejavnega staranja naraščajočega števila upokojencev. Podatki kažejo, da je stopnja aktivnosti med prebivalci v starostni skupini 50–64 let v Sloveniji v letu 2012 znašala 51 %; to pomeni, da je bila Slovenija poleg Malte država z najnižjo stopnjo aktivnosti v tej starostni skupini prebivalcev v EU. Evropske projekcije trga dela predvidevajo, da se bo na trgu dela, do leta 2060, zaradi poznejšega upokojevanja, zlasti močno povečala participacija prebivalcev, starih 55–64 let. V Sloveniji so zaposlene osebe, stare 55–64 let, predstavljale v letu 2012 desetino vseh zaposlenih med 15. in 64. letom starosti. V prihodnjih desetletjih bo njihov delež vztrajno rasel in leta 2060 naj bi dosegel 17 %. Aktivnost prebivalcev pri nekoliko poznejših letih pa ne pomeni le poznejšega upokojevanja in s tem manjših izdatkov za pokojnine. Dejavna starost pomenijo tudi ukrepi in aktivnosti za ohranjanje umske dejavnosti in telesnega zdravja posamezne osebe.

Učinkoviti pristopi za povečevanje participacije starejših v delovnem procesu so tudi spodbude, ki povečujejo njihovo vključevanje v vseživljenjsko učenje in finančne podpore podjetjem, ki sistemsko in aktivno uvajajo spremembe na področju dela s starejšimi zaposlenimi. Na dogodku bodo sodelovali:

  • Zdenko Šalda, dr. med. (ZD Trebnje): Zdenko Šalda vodi ambulanto medicine dela v ZD Trebnje in bo predstavil glavne razloge za absentizem starejših zaposlenih, možnosti ukrepov za varovanje zdravja starejših zaposlenih na delovnem mestu, ukrepe ergonomije, prilagoditve dela in delovnega časa.
  • Sara Brezigar (Akademija Panta Rei) bo predstavila temelje upravljanja različnih generacij v delovnem okolju: Kaj konkretno pomeni raznolikost generacij v delovnem okolju in kakšne izzive predstavlja, kako izkoristiti potencial raznolike delovne sile ter kako voditi sodelavce, ki so starejši od nas
  • Željko Ćurić (O.K. Consulting d.o.o.) bo nastopil s prispevkom o zavzetosti in vključenosti starejših zaposlenih. Spoznali boste dejavnike, ki vplivajo in omogočajo dobre medosebne odnose in doseganje sinergij pri sodelovanju različnih generacij tako v poslovnem kot v drugih okoljih, dejavnike, ki vplivajo na motivacijo različnih generacij in uspešno medgeneracijsko komunikacijo, ter medsebojno razumevanje generacij kot nujen pogoj za uspešno delovanje podjetja.
  • Eva Mermolja (Ljudska univerza Ajdovščina) bo kot primer dobre prakse predstavila sodelovanje ključnih deležnikov (gospodarstvo, izobraževanje in lokalna skupnost) pri upravljanju starejših zaposlenih v občini Ajdovščina
Program:
8.00 – 8.30Prihod in registracija udeležencev
8.30 – 8.45Pozdravni nagovor
Patricija Pavlič, direktorica Centra za izobraževanje in kulturo Trebnje
 Učinkovito upravljanje starejših zaposlenih: Eva Mermolja, direktorica Ljudske univerze Ajdovščina
–      Ključni izzivi prihodnosti,
–      Starejši zaposleni in strategija upravljanja starejših zaposlenih
–      sodelovanje ključnih deležnikov (gospodarstvo, izobraževanje in lokalna skupnost) pri upravljanju starejših zaposlenih v lokalnem okolju – primer dobre prakse v občini Ajdovščina
9.30 – 11.00Promocija in varovanje zdravja, ergonomija, prilagoditev dela in delovnega časa
dr. Zdenko Šalda, Zdravstveni dom Trebnje
11.00 – 11.30               Odmor ob kavi
11.30 – 13.00Kadrovski razvoj (razvoj kompetenc, usposabljanje in medgeneracijsko povezovanje)
dr. Sara Brezigar, Akademija Panta Rei
13.00 – 14.30Zavzetost in vključenost  (medosebni odnosi, motivacijski vzvodi starejših zaposlenih)
dr. Željko Ćurić, O.K. Consulting d.o.o.
14.30 – 16.00zaključek in neformalno druženje

 

Na brezplačen dogodek vabimo vse direktorje podjetij, vodje področij, strokovne delavce za kadre in vse ostale, ki jih omenjena tematika zanima.

PRIJAVITE SE  TUKAJ 

Za več informacij smo vam na voljo po elektronski pošti sabina.tori-selan@ciktrebnje.si ali po telefonu na številki 07 3482 104.

 

Vir: www.ciktrebnje.si 

 

Oglejte si tudi