Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
13°C
3°C
Oceni objavo

"Po spomine, po mladost…" - letni koncert Ženskega pevskega zbora Kulturno turističnega društva Dobrnič

Jesen je čas, ko v naravi pobiramo večino plodov celoletnega dela. Hkrati je to čas, ko se dan krajša, večeri pa daljšajo in je več časa tudi za druženje, saj se tempo življenja nekoliko umirja, kot se tudi narava počasi pripravlja k zimskemu počitku. V takih dneh ima človek nekaj več časa zase in globlja notranja doživetja, za svoje domače in za druženje s prijatelji, obiske raznih prireditev, pa tudi že za pripravo na bližajoče se prijetne decembrske praznike. Za prijetno popestritev večera in druženje so v soboto, 18. novembra, v Dobrniču ponovno poskrbele pevke Ženskega pevskega zbora Kulturno turističnega društva Dobrnič pod vodstvom zborovodkinje Mateje Glivar, ki so se na letnem koncertu predstavile z rezultati svojega celoletnega dela. Z raznolikim programom so nas popeljale v preteklost in ponovno nazaj v sedanjost. Ljudska pesem, čeprav v sodobni zborovski preobleki, ima vsaka svoje globlje sporočilo, kot smo slišali v veznem tekstu koncerta. Nekatere ljudske pesmi so za razvedrilo, za dvig razpoloženja, nekatere izpovedujejo najgloblja človekova čustva kot so ljubezen, žalost, veselje, spet druge pa opevajo nekdanje življenje in delo ter običaje in šege, ki ostajajo danes pretežno le še spomini. Iz roda v rod se je ljudska pesem prenašala z ljudskim izročilom, zato upamo in verjamemo, da bo tako tudi v prihodnje. Koncerti, kot je bil sobotni, k temu prav gotovo pomembno prispevajo. »Dokler bomo znali ceniti našo ljudsko pesem, šege, ples in jezik, toliko časa bomo obstajali kot narod s svojo identiteto in doprinašali svoj delež k splošni človeški kulturi ter s tem soustvarjali tudi lepši in boljši svet. Že rek pravi, da kdor poje slabo ne misli. Malo je dežel na svetu, kjer bi na tako majhnem prostoru kot je Slovenija, našli tolikšno bogastvo ljudskega izročila« je bilo še naglašeno v veznem tekstu, ki sta ga izmenično brali članici zbora Špela Smolič in Špela Novak.

Del tega izročila je predstavil tudi gostujoči Moški pevski zbor Društva vinogradnikov »Lisec« Dobrnič, pod vodstvom zborovodje Roberta Markoviča. Njihove pretežno ljudske pesmi so obujale spomine na nekdanje fantovsko življenje na vasi, prijateljsko druženje ob vinski kapljici in ljudski pesmi ter iskanje ljubezni pri dekletih na fantovskih vasovalskih pohodih, ki so jih zaznamovale številne prigode, pa tudi neuspehi.

Večer je popestrila tudi gostujoča Folklorna skupina Večerna zarja iz Velikega Gabra pod vodstvom zakoncev Zakrajšek. Zaplesali so nekaj značilnih dolenjskih ljudskih plesov ob spremljavi harmonike in lončenega basa ter tudi zapeli na izviren ljudski način, kot se je včasih pelo na vasi ali pri opravljanju kakšnih prijetnih kmečkih opravil kot je bilo na primer ličkanje koruze ob jesenskih večerih. Čeprav folklorno skupino Večerna zarja sestavljajo pretežno upokojenci, so občinstvu pokazali, da ni poskočna le mladost, pač pa tudi zrelejša leta, ko je spet nekaj več časa za druženje in obujanje spominov.

V zadnjem delu svojega letnega koncerta so pevke ŽPZ KTD Dobrnič zapele še nekaj zborovskih priredb zimzelenih slovenskih popevk ob ritmih kitarista Primoža Glivarja in tolkalca Denisa Anžlovarja. Te postajajo čedalje bolj priljubljene tudi med zborovskimi sestavi, saj so zaradi svojih poetičnih besedil in kakovostne kompozicije prirasle k srcu številnim Slovencem in nekatere že skoraj tudi ponarodele. S temi skladbami so pevke Ženskega pevskega zbora Kulturno turističnega društva Dobrnič še posebej navdušile mlajše poslušalce, saj je v teh pesmih še posebej prišla do izraza njihova mladostna energija.

Po sklepnih zahvalah pevkam ŽPZ KTD Dobrnič in gostom so se na odru Kulturnega doma Friderik Irenej Baraga v Dobrniču zbrali še vsi nastopajoči in ob spremljavi harmonike zapeli še ponarodelo Slakovo »V dolini tihi«, kjer se jim je s petjem pridružilo tudi številno občinstvo, ki je napolnilo dvorano kulturnega doma v Dobrniču. Uspešen koncert in lep obisk s strani poslušalcev je lepa spodbuda in motivacija članicam zbora za njihovo nadaljnje delo ter nastope ob različnih priložnostih. Za spomine in mladost ter vložen trud preko celega leta se jim iskreno zahvaljujemo in jim želimo še veliko prijetnih pevskih nastopov in doživetij.  A.P.

Oglejte si tudi