Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Predstavitev zbornika OZVVS Trebnje

Predstavitev zbornika »Temeniška in Mirnska dolina med vojno za Slovenijo leta 1991. Zgodbe in pričevanja I. del«.
V OZVVS Trebnje smo pred približno letom dni izdali zbornik z naslovom »Temeniška in Mirnska dolina med vojno za Slovenijo leta 1991. Zgodbe in pričevanja I. del«. Uradno predstavitev smo izvedli s pomočjo Knjižnice Pavla Golie Trebnje, v njihovih prostorih. Na predstavitvi se je zbralo nekaj več kot petdeset poslušalcev. Glavni urednik in avtor je naš član, g. Brane Franc Praznik.

Občinstvu je predstavil nastanek in vsebino zbornika. Uvodoma je poudaril, da so bili v našem okolju tri osrednja dogajanja: skladišče goriva v Mokronogu, zbirna centra za prebežnike na Dobu in na Lanšprežu ter oboroženi spopad na Medvedjeku. Doslej je zbrano veliko gradiva, pričevanj, spominov… Vseh nikakor ni mogoče zajeti v enem zborniku, verjetno tudi ne v večih nadaljevanjih, saj je zgodb in pričevanj toliko, kolikor je bilo udeležencev teh dogodkov. Spomnil je, da je samo v spopadu na Medvedjeku sodelovalo več kot 500 pripadnikov TO. Poleg njih še Milice, Civilne zaščite, Rdečega križa, … Nastali zbornik je zbir nekaterih pričevanj udeležencev spopada na Medvedjeku, poleg tega pa sta v zborniku predstavljeni tudi raziskovalni nalogi učencev OŠ Trebnje in OŠ Veliki Gaber. Avtor je predstavitev podkrepil s slikami, zapisanimi dejstvi in poudaril, da je tok zgodovine samo eden in neponovljiv. To je opisal z naslednjimi besedami: »mi dejstev in zgodovine seveda​ ne moremo popravljati (nekateri jo žal skušajo!), lahko jo samo opisujemo, razlagamo, ugibamo kaj bi bilo če čebula ne bi imela predpone če …«

Članom OZVVS Trebnje se zdi zelo pomembno, kako se bo ohranjal zgodovinski spomin na dogodke iz dni osamosvajanja Republike Slovenije. Zato tudi želimo našim zanamcem zapustiti nekaj, kar jih bo spominjalo na to, kako je domovina nastala, na domoljubje, pogum in tudi strah, ki nam v obliki vojne ni bil poznan. Zato je pomembno, da je to dogajanje nekje zapisano. Ne le na spominskih karticah, strežnikih, v oblačkih ter drugih informacijsko elektronskih medijih, temveč tudi v trdi papirnati obliki.

B.P.

Oglejte si tudi