Logo MojaObčina.si

Tržič

Deli
Družabni dogodki
Avtor: Miklavž Bole,

PEŠČI - najbolj ranljiva skupina udeležencev v cestnem prometu

Organizator: ZDRUŽENJE ŠOFERJEV IN AVTOMEHANIKOV TRŽIČV letošnjem letu poteka prvi del preventivne akcije za večjo varnost pešcev od 6. do 12. februarja 2017.

Časovno je postavljena v obdobje še vedno daljših noči in slabše vidljivosti (padavine in megla), ki je za pešce še posebej nevarno. V zadnjih letih je problematično predvsem veliko število prometnih nesreč z udeležbo pešcev znotraj naselij, tudi pred oziroma na prehodih za pešce.  

Večina nesreč, v katerih so udeleženi pešci, se zgodi v temnejšem delu dneva, ponoči oziroma ob zmanjšani vidljivosti.

Skladno s statističnimi podatki so najbolj ogrožene starostne skupine od 45. leta starosti. V letu 2016 beležimo med pešci 22 smrtnih žrtev, kar je 6 več kot je predvideval Nacionalni program varnosti cestnega prometa za obdobje 2013 – 2022.

 

Zato je načrtovana vrsta aktivnosti za večjo prometno varnost v Sloveniji, katerih nosilec je Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa (AVP RS).

Predmetna akcija zasleduje zlasti naslednje cilje:

  1.  zmanjšanje števila prometnih nesreč, v katerih so udeleženi pešci, ter zmanjšanje teže posledic le teh;
  2. povečanje uporabe odsevnih teles pešcev, ki so nadpovprečno izpostavljeni tveganjem prometnih nesreč v razmerah zmanjšanje vidljivosti in
  3. Pravilnih premikih pešcev v naseljih in prometnih površinah izven naselij.

Cilji akcije   so izdelani na osnovi analiz stanja in skladno z Nacionalnim programom  varnosti cestnega prometa za obdobje 2013 –   2022.

Poleg   neposrednih ciljev morajo ukrepi za večjo varnost pešcev obsegati tudi infrastrukturne ukrepe z urejanjem površin namenjenih pešcem, kot ukrepe za zniževanje in umirjanje hitrosti vozil v naseljih, ter nadzor voznikov v območjih, kjer se gibljejo pešci, pa tudi nadzor nad ravnanjem pešcev.

 

Največ lahko za   svojo varnost naredite sami, imejte se radi!

AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU

 

Oglejte si tudi