Logo MojaObčina.si

Tržič

Kultura
Avtor: Eva Maršič,

Predstavitev knjige Zlati zvoki - Katalog Avsenikove glasbe

Organizator: KNJIŽNICA DR.TONETA PRETNARJA

V torek, 14. 2. 2017, ob 19. uri vas vabimo v dvorano na Balosu na predstavitev knjige Zlati zvoki – Katalog Avsenikove glasbe, kjer bomo skupaj obudili spomine na glasbeno zapuščino in avtorski opus bratov Slavka in Vilka Avsenika.

Knjiga Zlati zvoki je sad večletnega dela Založbe Avsenik in avtorja Aleksija Jercoga, ki je skozi dve knjižni deli že raziskoval Avsenikovo glasbeno zapuščino. Preizkusil se je tudi v scenariju in režiji televizijskega dokumentarca Spomin – Naših 60 let ob Avsenikovih melodijah. S tem poklonom Avsenikovi ustvarjalnosti je Aleksi Jercog nadgradil svoja raziskovanja na tem področju. V kamero je ujel pričevanja triintridesetih protagonistov Avsenikovih glasbenih poti: od članov družine Avsenik preko glasbenikov in pevcev ansambla do muzikologov, skladateljev, besedilopiscev ter drugih kulturnih in glasbenih delavcev. Odlomki filma bodo prikazani na literarnem večeru. Večer bo popestren tudi z glasbo. Ansambel Projekt bo zaigral nekaj poskočnih viž.

Najobsežnejši projekt gospoda Jercoga pa na več kot štiristo straneh predstavlja diskografski del, katalog skladb (skladbe bratov Avsenik, vključno s skladbami Slavka ml. ter Grega Avsenika), tekstopisce, zgodovino ter bibliografijo Ansambla bratov Avsenik. Gre za slovensko-nemški popis življenjskega dela bratov Avsenik. Knjiga je neprecenljiv vir podatkov za strokovnjake in vse ljubitelje Avsenikove glasbe. Ohranja spomin na Slavka Avsenika in njegov ansambel.

Gospod Aleksi Jercog je glasbeni urednik na postaji RAI ‒ Radio Trst A, publicist in glasbenik. Glasbo bratov Avsenik predstavlja z lastnimi besedami: »Avsenikova glasba je izjemno veliko bogastvo, katerega pomena se morda včasih ne zavedamo v pravi meri; to bogastvo bo trajno, neminljivo, večno in bo preživelo še druge mode, trende in žanre, kot jih je sicer doslej. Avsenikove melodije so postale del našega vsakdana; so zvoki, ki nas, zdaj poskočno zdaj otožno, božajo že več kot šest desetletij in so navsezadnje del nas samih.«

Zlati zvoki ni edina knjiga o bratih Avsenikih, ki jo imamo v naši knjižnici. Tu najdete še knjigi Ivana Sivca Brata Avsenik: evropski glasbeni fenomen iz Begunj na Gorenjskem in Viharnik vrh gora: moji spomini na Slavka Avsenika. O svojem sodelovanju z Ansamblom bratov Avsenik je pisala tudi Marija Ahačič Pollak v svoji knjigi Tečejo, tečejo nitke, lahko pa si izposodite tudi CD-je z glasbo Slavka Avsenika in Ansambla bratov Avsenik.

Oglejte si tudi