Logo MojaObčina.si

Tržič

Kultura
Avtor: Eva Maršič,

Večer s patrom KARLOM GRŽANOM

Organizator: KNJIŽNICA DR.TONETA PRETNARJA

V ponedeljek, 16. 10. 2017, ob 19.00 vabljeni v knjižnico na večer spatrom Karlom GRŽANOM

Pater dr. Karel Gržan se je rodil leta 1958 v Celju. Vstopil v red bratov kapucinov, diplomiral na Teološki fakulteti v Ljubljani in bil leta 1985posvečen v duhovnika. Leta 2003 je na Filozofski fakulteti v Ljubljani doktoriral  s področja literarnih ved.

Poleg opravljanja svojega poklica in pisanja se je ukvarjal tudi s problematiko zasvojenosti. Leta 1997 je na Razborju pod Lisco ustanovil Don Pierinovo komuno za dekleta, prvo in edino tovrstno dekliško skupnost v Sloveniji, v letu 2004 je vodil pripravo za odprtje prve skupnosti za pomoč odvisnikom v Kobilju v Prekmurju. Zanimajo ga različna področja, med drugim tudi zgodovina. Ko je soupravljal Župnijo Jurklošter, je v starodavnih ostankih kartuzije s pomočjo strokovnjakov odkril pomenljive pomnike, med drugim tudi podstavek grobnice – zelo verjetno mesto pokopa Veronike Deseniške, skrivno knjižnico … (povzeto po Wikipediji)

V bazi Cobib.si – Vzajemni bibliografsko kataložni bazi podatkov je 139 zadetkov na njegovo ime, ko je podpisan kot avtor člankov, strokovnih in znanstvenih monografij, slikanic, črtic, spremnih besed … od tega je več kot 30 knjig. Službuje kot kaplan v župnijah Luče in Solčava.

V knjigi Le kaj počne Bog v nebesih, ko je na zemlji toliko trpečih (2013), se je lotil vprašanja trpljenja in ob njem manipulacije podobe Boga za obvladovanje ljudi v interes institucionalne moči in prestiža.  V Vstanimo, v suženjstvo zakleti! Knj. 1 Stop smrtonosni igri polov!(2016) in Knj. 2 Izstop iz smrtonosne igre polov! (2017) se loteva vprašanj, ki jih zastavlja naša vrojenost v svet dvojnosti in posledično manipulacij na podlagi naših razdeljenosti. Že po »naravi« se kar naprej in na  vse možne načine delimo na dvoje, kar »cvet privilegiranih prebrisancev« izkorišča kot manipulativno sredstvo. Delijo nas in potem manipulirajo, da nam lažje (pravzaprav z lahkoto) vladajo. Divide et impera! = deli in vladaj! Ozavestimo dejstvo, da je svet barvit, ne črno-bel. Na svoji življenjski poti  ljudje namreč poleg dobrega marsikdaj naredimo tudi slabo. Zato ne nasedajmo poenostavljanju, v katerem je ena stran prikazana izključno kot žrtev, druga pa izključno kot krivec. Pogosto je tako, da smo ljudje žrtve, pa tudi krivci. Ostajajmo rezervirani do besed tistih, ki drugim vrednost le znižujejo, ob tem (ne)hote poenostavljajo kompleksnost in celovito resničnost življenja. Če ne bo evolucije, nas čaka revolucija. (p. Karel Gržan)

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!