Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-2°C
Oceni objavo

GLASBENO KLEPETAVI GREENTOWN JAZZ BAND NA ZADNJEM GLASBENEM VEČERU V TRŽIŠKEM MUZEJU V TEJ SEZONI

Na vrtu Tržiškega muzeja bo v petek, 17. avgusta 2018, ob 20.30 še zadnji Glasbeni večer v tej sezoni. Na ta poletni večer nas bodo ogreli vrhunski glasbeniki Greentown jazz banda, ki velja za eno najboljših tradicionalnih jazz skupin v Evropi. S svojimi nastopi so navdušili tudi občinstvo drugod po svetu, saj se udeležujejo različnih jazz festivalov.
Trenutno zasedbo Greentown jazz banda, ki je bil ustanovljen leta 1982 in prihaja iz zelenega mesta, Ljubljane, sestavljajo Borut Bučar (klarinet), Marko Petrušič (klavir), Dominik Krajnčan (trobenta), Marjan Petrej (trombon), Klemen Krajc (kontrabas) in Jani Šalamon (bobni).


»Glasba je umetnost, ki je od vseh umetniških disciplin najtežje opredeljiva. Nima teksta, nima vidne percepcije, ni kip ali slika, ni kino, ni teatrska predstava, samo skozi ušesa dojemaš glasbo. Naša muzika ima ravno tako arhitekturo, ima svoj začetek, zaplet, vrhunec, rešitev in konec, tako kot vsako   drugo umetniško delo. In mi od tega ne odstopamo. Vsaka melodija, ki jo igramo, mora to imeti,«
pravi klarinetist Borut Bučar, ki mimogrede pove, da je danes v jazzu ogromno enih stvari, ki z jazzom nimajo veliko skupnega. 

Člani GJB se ponosno ozirajo na svojo dosedanjo prehojeno pot, ki jih je ponesla v širni svet kot ambasadorje kulture svoje domovine. GJB je prvi slovenski jazzovski ansambel, ki je nastopal v ZDA, zibelki jazzovske glasbe, in tam požel stoječe ovacije.

 

»Glasba ima svojo vrednost, ki se ji je ne da vzeti. Smo pa v bendu občutljivi na razpoloženje. Potrebujemo odziv in pravo poslušalstvo, da preskoči  iskrica,« še pravi Borut Bučar in v petek v Tržiču obljublja bogat program.  »Program je zelo raznolik. Igramo zelo tehnično zahtevne skladbe, odlikuje nas virtuozno izvajanje, imamo pa tudi balade, take, da se šivanka sliši, če pade na tla. Tako je treba igrati.  Cel koncert mora biti ena zgodba, tako da   ljudje na koncertu dejansko nekaj doživijo.« 


Njihova tradicionalna glasba izraža življenjskost in zagon ter na svojstven način povezuje obdobje raggea z bluesom, swingom vse do dixielanda. Igranje glasbenikov je tekoče, zvok nezamenljiv in temelji na odličnem obvladovanju inštrumentov in visoki stopnji muzikaličnosti ter mojstrski improvizaciji, tudi pri samih solistih, ki so bili vsi po vrsti izjemni. Viharni aplavzi, ki jih prejemajo na nastopih po Sloveniji, Avstriji, Italiji, Nemčiji, Franciji, Švici, na Madžarskem, Hrvaškem in celo v Kanadi in Ameriki, zibelki jazza, so dokaz, kako univerzalen jezik je jazz, in Greentown Jazz Band so strašansko glasbeno klepetavi. Tega ne kaže le šestnajst zgoščenk in dve vinilki, ki so jih izdali do sedaj, temveč predvsem njihov koncertni nastop, ki s sproščenostjo in visoko mero glasbene profesionalnosti dokazuje, kako odlično se razumejo med seboj.

Vabljeni na izjemen večer, v petek, 17. avgusta 2018, ob 20.30 uri na vrt Tržiškega muzeja na koncert Greentown jazz banda.


Vstopnice po 12 evrov si lahko zagotovite v Tržiškem muzeju (T: 04 53 15 500, E-pošta: trziski.muzej@guest.arnes.si) ter v TPIC Tržič (T: 04 5971536 ali GSM: 051 627 057).

 

Za dodatne informacije sta vam na voljo:

Organizacija: Jana Babšek, Tržiški muzej (T 041 622 528, jana.babsek@guest.arnes.si).

Umetniška vodja festivala: Romana Krajnčan (T 041 686 795, info@romanakr.com).

Oglejte si tudi