Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
NED.
13°C
-1°C
Oceni objavo

Na Občini Tržič se dogaja

Objavljamo pregled pomembnejših aktivnosti v preteklem tednu in napoved dogajanja v tem tednu.
Občinska uprava uvaja model poslovne odličnosti

Vodstvo občinske uprave se zaveda, da bomo le z dobro organizacijo in sodelovanjem na vseh ravneh lahko kvalitetno izvajali storitve, ki jih občani, organizacije in partnerji od nas pričakujejo. Februarja smo se zato pridružili več kot 3000 javnim organizacijam, ki v Evropi in zunaj nje uporabljajo model CAF – skupni ocenjevalni okvir v javnem sektorju. Gre za orodje, s pomočjo katerega javni sektor dosega celovito obvladovanje kakovosti. Zasnovan je na predpostavki, da se odlični rezultati delovanja organizacije v dobrobit državljanov, uporabnikov, zaposlenih in družbe dosežejo s pomočjo strategije vodstva in z načrtovanjem, zaposlenimi, partnerstvi, viri in procesi. Do poletja bo 7-članska ekipa temeljito analizirala delovanje naše uprave in vodstvu podala predloge za dosego odličnosti.

 

Javni razpis za dodelitev spodbud za razvoj podjetništva in gospodarstva v občini Tržič v letu 2018

Obveščam vas, da smo 28. marca 2018 na naši spletni strani objavili Javni razpis za dodelitev spodbud za razvoj podjetništva in gospodarstva v občini Tržič v letu 2018.

Več o samem razpisu je na spodnji povezavi:

https://www.trzic.si/obcina/javni-razpisi-in-objave/javni-razpis-za-dodelitev-spodbud-za-razvoj-podjetnistva-in-gospodarstva-v-ob-4.html


JAVNO NAZNANILO O JAVNI RAZGRNITVI - sprememba Odloka o razglasitvi Spominskega parka Udin boršt za zgodovinski in kulturni spomenik (UVG, št. 20/85)

Udin boršt je po odloku iz leta 1985 (Uradni vestnik Gorenjske, št. 20, 13.12.1985) zgodovinski in kulturni spomenik lokalnega pomena, razglašen v občini Kranj in Tržič, kasneje, po ustanovitvi leta 1994, je odlok sprejela tudi občina Naklo.

Namen in cilj sprejetja Odloka o spremembi Odloka o razglasitvi Spominskega parka Udin boršt za zgodovinski in kulturni spomenik je omogočiti preselitev kmetijskega gospodarstva Logar iz strogega središča vasi Goriče, na primernejšo lokacijo, ki bo omogočala nadaljnji razvoj kmetije ter prispevala k izboljšanju življenjskega standarda, tako za člane preseljenega kmetijskega gospodarstva, kot za prebivalce vasi Goriče, ki bodo s tem pridobili kvalitetnejšo in primernejšo okolje za bivanje. Ker se sprememba odloka nanaša na lokacijo na območju Mestne občine Kranj, javno predstavitev in javno obravnavo Odloka o spremembah Odloka o razglasitvi Spominskega parka Udin boršt, izvede Mestna občina Kranj, v skladu s 3. točko 58. člena Zakona o ohranjanju narave (Uradni list RS, št. 96/04 – uradno prečiščeno besedilo, 61/06 – ZDru-1, 8/10 – ZSKZ-B in 46/14).

Katalog investicijskih in poslovnih priložnosti v občini Tržič zdaj tudi v ruskem jeziku

Občina Tržič je pristopila k oblikovanju kataloga investicijskih in poslovnih priložnosti v občini Tržič. V katalogu, ki je namenjen tako domačim kot tujim investitorjem, so predstavljene ključne primerjalne prednosti občine Tržič, poslovne priložnosti ter ključne »brownfield« in »greenfield« investicijske priložnosti. Med drugim so predstavljeni tudi poslovno zanimivi gospodarski subjekti v občini in vrsta ugodnosti, ki jih Občina Tržič nudi potencialnim investitorjem in poslovnim subjektom.

Za potrebe predstavitve investicijskih in poslovnih priložnostih na tujih trgih smo katalog prevedli tudi v angleški jezik, zaradi povpraševanja pa pred kratkim tudi v ruski jezik. Vsem zainteresiranim je katalog v slovenskem, angleškem in ruskem jeziku dostopen na spletni strani Občine Tržič (www.trzic.si) tudi v elektronski obliki.

Glas gospodarstva o krepitvi podjetništva in ekonomske moči občine v Tržiču

Glas gospodarstva je posebna izdaja ob 50. podelitvi Nagrad Gospodarske zbornice Slovenije, ki je nekaj prostora namenil tudi vprašanju o razvoju gospodarstva v Tržiču. Izkušnja Tržiča kaže, da je mogoče z dobro premišljenimi občinskimi spodbudami in ukrepi lepo podpreti in usmerjati podjetniško pobudo in tako krepiti ekonomsko moč občine. Objavljamo zanimiv pogovor: 

Kako je Tržič doživel propad nekdaj uspešnih industrijskih zgodb in kako to, da danes gospodarsko in podjetniško tako lepo okreva?

Župan Borut Sajovic: »Stečaj Peka kot največjega delodajalca v občini je bil hud pretres, a že pred tem so se pri nas okrepila manjša in trgu bolj prilagojena podjetja, ki rastejo in zaposlujejo. Brezposelni po stečajih so tako hitro našli novo priložnost v tržiških podjetjih nove generacije. Mnoga so našla svojo pot tam, kjer so se iztekale stare industrijske zgodbe. Vsem smo s premišljenimi ukrepi občine stali ob strani in jih spodbujali.«

Katere gospodarske panoge so v Tržiču najbolj razvite, na katere lahko razvojno stavite?

Župan Borut Sajovic: »Nekateri čevljarski mojstri so se odločili nadaljevati tradicijo v okviru družinskih podjetij in veseli smo njihovega uspeha. Priložnosti gospodarskega razvoja občine in delovna mesta pa so tudi drugje. Tržiški proizvajalec kablov Cablex zaposluje 290 ljudi, podjetje Kvibo, proizvajalec zamrznjene hrane, daje delo več kot 200 ljudem, Mali-e-Tiko, podjetje za proizvodnjo elementov za elektroniko in kovinsko opremo, zaposluje 70 ljudi, Intec MKD z več kot 40 letno tradicijo vrhunske obdelave pločevine pa 90 ljudi. In tu so še druga perspektivna podjetja, ki bodo morda nosilec naše gospodarske rasti v prihodnje. Zadovoljen sem, da nam je s premišljenimi odločitvami na občinskem nivoju uspelo soustvariti dobre pogoje za razvoj in poslovanje. Z gospodarstveniki smo v dnevnem stiku. Z naročili za proizvodnjo in s finančnim kapitalom ni več težav, zdaj se večina podjetij bori za dobre kadre.«

Kateri so tisti ključni ukrepi, ki privabijo investitorje in podjetnike?

Župan Borut Sajovic:  »Pri nas lahko računajo na visoko oprostitev komunalnega prispevka, relativno ugodno ceno zemljišč in prostorov ter na redne razpise za pomoč gospodarstvu. Sprejemamo nov pravilnik spodbud in pomoči tržiškim podjetjem, ki želijo poslovati v opuščenih industrijskih prostorih. O priložnostih in spodbudah se s podjetniki veliko pogovarjamo, med drugim tudi na podjetniških zajtrkih, dobro obiskanih podjetniških večerih in tudi v okviru podjetniške akademije. Občina Tržič je spodbudno in naklonjeno okolje, ki daje priložnost za rast in razvoj podjetništva in krepitev gospodarstva. V okviru Iniciative http://www.trzicpodjeten.si/ poskušamo spodbuditi široko in dolgoročno zanimanje za podjetništvo in deliti izkušnje in podjetniško znanje z občani. Pomembno je, da tudi mlade naučimo osnov gospodarjenja in ravnanja s premoženjem in to počnemo v okviru podjetniškega krožka na osnovnih šolah.«

 

 

Kakšne načrte ste si v občini Tržič zadali za letos?

Župan Borut Sajovic: »Sprejeli smo pravilnik o dodeljevanju spodbud za razvoj podjetništva in gospodarstva v občini, kjer obstoječim spodbudam (sofinanciranje začetnih investicij in investicij v razširjanje dejavnosti in razvoj, odpiranja novih delovnih mest in samozaposlovanja, promocije in prodora na tuje trge ter namestitvenih kapacitet) dodajamo spodbujanje investicij v izgradnjo proizvodnih in obrtnih objektov ter objektov za izvajanje turistične ali razvojno-raziskovalne dejavnosti, spodbujanje projektov inovacij, subvencioniranje stroškov za delovanje mladih inovativnih podjetij  ter spodbujanje prijav na državne in mednarodne razpise. Tako želimo še izboljšati spodbudno poslovno okolje za delujoča podjetja ter  pritegniti domače in tuje vlagatelje, ki še nimajo sedeža v občini Tržič.«

V tem tednu ne zamudite naslednjih zanimivih prireditev in dogodkov:

 

  • Odprtje Likovne razstave Vinka Hlebša bo v četrtek, 5. aprila, ob 18.uri v Galeriji Paviljon NOB.
  • Društvo diabetikov v soboto, 7. aprila 2018, ob 9. uri vabi na meddruštveni pohod od Smuka do Trnovca. Prijave zbirajo do jutri (sreda, 4. april).
  • Krajevna skupnost Sebenje vabi na Vaški sejem v Sebenje, v soboto, 7. aprila. Stojnice bodo vabile k ogledu in nakupu od 9. do 15. ure.
  • Društvo diabetikov bo v soboto, 7. aprila, od 10. do 11. ure izvajalo merjenje krvnega sladkorja, krvnega tlaka, trigliceridov in holesterola.
  • Vabljeni na 12. tek po ulicah Tržiča, ki bo v soboto, 7. aprila,  s pričetkom ob 10.30 uri. Športno - turistični dogodek v okviru niza prireditev Gorenjska moj planet, bo izveden že dvanajstič zapored.
  • Vabljeni na tradicionalni moto zbor, ki bo v nedeljo, 8. aprila 2018, ob 9. uri pred barom Košuta v Križah.

 

Več na: https://www.trzic.si/koledar-dogodkov/

 

Oglejte si tudi