Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-4°C
Oceni objavo

Nacionalna preventivna akcija PEŠCI

Formalno se je z 11. februarjem 2018 zaključila nacionalna preventivna akcija PEŠCI, ki jo je koordinirala Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) pod sloganom »Bodi viden, bodi previden«. Za prostovoljce ZŠAM pa je ostalo še nekaj planiranih aktivnosti, ki jih bomo do konca februarja 2018 po planu izvedli.
V ZŠAM smo se odločili, da bomo tokratne aktivnosti usmerili v najmlajše in starejše udeležence v cestnem prometu. Za najmlajše smo se odločili, ker pri svojih aktivnostih in naključnih opažanjih zaznavamo, da skupine najmlajših prepogosto srečujemo na prometnih površinah brez rumenih rutic. Prav tako učenci prvih in drugih razredov le v manjšem številu uporabljajo dodeljeno odsevno opremo (ovratne rute in odsevnike).

Starejši pešci pa so po statistiki najbolj rizična skupina tudi zato, ker so pogosto slabše opazni. Poleg ostalih razlogov so vzrok slabše opaznosti temnejša oblačila in redkejša uporaba razpoložljivih odsevnih teles.

 

V času akcije smo na lokacije, na katerih prednjačijo ali osnovnošolci ali pa starejši udeleženci v prometu razdelili/namestili 10 velikih plakatov ter manjšo količino odsevnih trakov (60 kosov). Omenjeni akcijski material smo pridobili s strani  SPV Občine Tržič.

Ne glede na formalni zaključek pa v ZŠAM z aktivnostmi še nadaljujejo v dogovoru z OŠ Tržič in Domom Petra Uzarja Tržič.

Glede na zaznano v času trajanja akcije je potrebno, kljub že večkrat izrečenim in zapisanim osnovnim pravilom za varno mobilnost pešcev, ponovno izpostaviti:

  1. poskrbite, da boste v prometu vidni; nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost pešcev (odsevne trakove, kresničke);
  2. upoštevajte prometne predpise;
  3. prečkajte cesto na označenih prehodih za pešce;
  4. hodite po pločnikih (če obstajajo) oz. ob levem robu vozišča v smeri hoje;
  5. poskusite predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu.

Za voznike pa velja izpostaviti:

  1. upoštevajte, da so na cestah tudi pešci, odstopite jim prednost;
  2. hitrost prilagodite razmeram in dosledno upoštevajte omejitve;
  3. na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, vozite še posebej previdno (pred šolami, v naseljih);
  4. izven naselij vozite po sredini voznega pasu, da zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.

Še opomnik za starše:

  1. Učenci prvega in drugega razreda osnovne šole morajo na poti v šolo in iz nje poleg odsevnika nositi tudi rumeno rutico, nameščeno okoli vratu.
  2. Odrasli, ki ob cesti spremljajo otroke, le te držijo za roko na zunanji strani, proč od ceste.

 

AKTIVNI ZA VARNOST V PROMETU !

Oglejte si tudi