Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Občina Tržič je branju prijazna občina

Občina Tržič se lahko pohvali z laskavim nazivom – Branju prijazna občina. Priznanje bo tržiški občini podeljeno v ponedeljek, 4. decembra 2017, ob 12. uri v avli Mestne občine Kranj.
Naziv Branju prijazna občina, ki ga podeljujeta Združenje splošnih knjižnic in Skupnost občin Slovenije, se v letu 2017 podeljuje prvič. Z nazivom želijo organizatorji poudariti aktiven prispevek občine  za  izboljšanje bralne pismenosti, spodbujanje branja in razvoj bralne kulture v lokalni skupnosti. Raziskava Bralna kultura in nakupovanje knjig v RS iz leta 2014 je pokazala, da v Sloveniji število bralcev upada, da je branje premalo cenjena aktivnost posameznika in da približno 40 % odraslih v Sloveniji v enem letu ne prebere niti ene knjige.

»Skupaj s Knjižnico dr. Toneta Pretnarja smo se pred časom odločili, da vse generacije občank in občanov spodbudimo k branju.  Navdušen sem nad rezultati, ki so vidni tudi na različnih srečanjih v prostorih knjižnice. Imamo knjižnico z dušo. Želimo si še lepše, večje in novejše, kar je v naših načrtih. Kljub stroškom vztrajamo in smo ena redkih občin v Sloveniji, ki ima še vedno potujočo knjižnico ali bibliobus, kar pomeni, da se sistem javnega zavoda knjižnice in občine trudi, da branje približa vsakemu od naših občank in občanov v vseh 34  naseljih,« pravi župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic, ki mu prebiranje knjig prinaša veliko dodane vrednosti, širine, osebnega razmisleka.

Brati pomeni hoditi po poti napredka. Zato lokalna skupnost – občina Tržič - podpira delovanje knjižnice in projekte za promocijo branja, kjerkoli nastajajo in kdorkoli jih izvaja. “V Tržiču je v knjižnico vpisanih 29,9 % občanov, kar sodi v slovensko povprečje. Koliko ljudi prebere domov prinesene knjige, ne vemo, vsekakor mnoge potujejo še k mami, možu, sestri, prijatelju, preden jih član knjižnice vrne. Od včlanjenih v knjižnico jih mnogo bere konstantno, nikoli ne prenehajo, drugi pa pridejo po gradivo le v času dopusta, takrat pa v velikih količinah. Bibliotekarji opozarjamo in priporočamo v branje kvalitetnejša dela, vredna branja. Povpraševanje po določenih naslovih se tudi v Knjižnici dr. Toneta Pretnarja poveča, kadar so le-ti predstavljeni v medijih,” o bralni kulturi Tržičank in Tržičanov pove Marinka Kenk Tomazin, direktorica Knjižnice dr. Toneta Pretnarja Tržič.

Po besedah Marinke Kenk Tomazin v Tržiču najpogosteje  obiskuje  knjižnico populacija zaposlenih, ki kljub natrpanemu dnevnemu urniku, čuti potrebo po širjenju obzorja, duha, izobraževanju. Sledijo predšolski otroci, upokojenci, srednješolci in študentje. Knjižnice v občinah,  ki imajo srednje šole, imajo tudi več obiska te populacije, tržiški srednješolci in študentje se zadržujejo v drugih mestih.

 »Straši, ki berejo otrokom in jih vodijo v knjižnico, nalagajo dragoceno doto, ki je poleg tega še zastonj. To je temelj, da bodo otroci brali, ko odrastejo. Kjer so knjige doma prisotne  in kjer berejo odrasli, je veliko večja možnost vzgojiti bralca, kot kjer tega ni,« sklene Marinka Kenk Tomazin, direktorica Knjižnice dr. Toneta Pretnarja, ki še poudarja, da so splošne knjižnice edini javni zavodi, ki prvenstveno skrbijo in izvajajo ukrepe za dvig bralne pismenosti, bralne kulture in za zavedanje, da je branje vrednota.

Knjižnica že dolgo ni več le prostor, čim bolj poln najrazličnejšega, zlasti tiskanega, gradiva. Najdražja je knjiga, ki je postavljena na police, pa komaj kdaj sreča bralca. Zato za spodbujanje branja, spoznavanje avtorjev in njihovih del, v tržiški knjižnici delajo vsak dan in najrazličnejše »projekte«.


Pogovor o branju in podelitev nazivov »Branju prijazna občina« bo v ponedeljek, 4. decembra 2017, ob 12. uri v avli Mestne občine Kranj, kjer bodo prisotne nagovorili Boštjan Trilar, župan Mestne občine Kranj, Anton Peršak, minister za kulturo RS in dr. Milan Brglez, predsednik Državnega zbora RS.

 

 

 

Oglejte si tudi