Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Kdor seje, ta ŽANje – sprejem bronastega olimpijca Žana Koširja v Tržiču

Bronasto olimpijsko medaljo, ki jo je deskar Žan Košir osvojil na Zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu, smo nocoj končno videli tudi v domačem Tržiču. Novinarski konferenci je sledil sprejem v starem mestnem jedru, kjer so Žanu čestitali številni občani, prijatelji, pokrovitelji. S strani Občine Tržič je prejel tudi ček v vrednosti 4.000 evrov.
Po zaslugi enega najboljših deskarjev na snegu, Žana Koširja iz Pristave, je Tržič na smučarskem zemljevidu označen kot občina s tremi olimpijskimi medaljami, v kateri živi tudi najuspešnejši slovenski zimski olimpijec.

 

“S svojim delom želim biti zgled mlajšim in navdih tistim, ki se spopadajo s podobnimi situacijami v žiljenju, kot jaz,” je povedal Žan Košir, ki sib o minule olimpijske igre zapomnil po enotnosti slovenske ekipe in po izjemnih pogojih, v katerih je deskal, v primerjavi z ostalimi olimpijadami. “Vesel sem, da med Tržičani vlada navdušenje in ponos ob mojih uspehih. Vidim, da ljudje stojijo za mano in me podpirajo,” dodaja Žan, ki že pogleduje proti naslednji sezoni. Na vprašanje, kako bo izbiral tekme, na katerih bo tekmoval je povedal: “Tekma mi bo morala veliko pomeniti in v nogah bom moral čutiti, da na tistem prizorišču lahko posežem po stopničkah.”

Tržič je ena izmed zibelk športnega smučanja na Slovenskem, zato ni naključje, da je tu pred leti odprl vrata Slovenski smučarski muzej. Sodobna muzejska razstava prikazuje razvoj smučanja od pradavnine do današnjih dni. Del zbirke je posvečen začetku in razvoju smučanja v Tržiču, s predstavitvijo tržiških šampionov: Jožeta Šlibarja, Bojana Križaja, Andreja Jermana in Žana Koširja.

 

 »V Tržiškem muzeju se počasi kopičijo spomini, ki jih bom zase, verjetno pa bodo zanimivi tudi za obiskovalce muzeja. Zato sem se odločil, da eno in edino čelado, s katero sem tekmoval v Pjongčangu, poklonim domačemu muzeju,« je bil čustven Žan, ki ohranja željo po tekmovanju.

Je možno, da bomo leta 2022 zapisali, da je svoj kompas usmerili proti Pekingu in poročali o lesku olimpijske medalje, ki Žanu še manjka v zbirki? Odgovor izjemnega šampiona je kratek: »Zakaj pa ne?«

V Sloveniji ga ni kraja, ki bi se lahko pohvalil s tako številčno udeležbo športnikov na zimskih olimpijskih igrah, kot prav Tržič. 33 športnic in športnikov je že zastopalo barve Tržiča pod olimpijskimi krogi.

 

»Dolga je vrsta tržiških olimpijcev. Z upanji proti petim krogom so hodili že desetletja nazaj, nikomur razen Žana pa ni uspelo stopiti na stopničke, kaj šele, da bi komu uspelo biti tri olimpijade zapored med najboljšimi šestimi na svetu,« je povedal župan Občine Tržič mag. Borut Sajovic, ki ga veseli, da je Žan zgled in motivator številnim mladim. »Žanu se zahvaljujem za turistično promocijo Tržiča. Ljudje radi pridejo v kraje, kjer trenirajo olimpijski šampioni. Če ne bi bilo Žana v Pristavi in njegovega predloga, da morajo tudi mladi športniki nabirati moč na igralih na prostem, ne bi imeli fitnesa na prostem v Križah,« je dodal župan in v spremstvu direktorice občinske uprave dr. Metke Knific Zaletelj, na sprejemu poleg čokolade velikanke Žanu izročil ček v vrednosti 4.000 evrov, ki mu bodo pomagali pri pripravah na novo sezono.

 

Sprejema v starem mestnem jedru so se udeležili številni Žanovi podporniki,  člani družine, strokovna ekipa, doktor Matjaž Turel, pokrovitelji, predstavniki Športne zveze Tržič in Olimpijskega komiteja Slovenija. Podpredsednik OKS, zlati olimpijec Iztok Čop, je Žana izzval z besedami, da je tudi njegova najslabša olimpijska medalja bronastega leska, da pa mu želi, da se čez štiri leta veselita ob zlati barvi.

 

Žanovi uspehi odmevajo v svetu, dosežki slovenskih športnikov pa pripomorejo k veliki prepoznavnosti Sloveniji. “Ste vzor številnim mladim.  Dovolite, da se vam zahvalim za vso svetovno promocijo Tržiča in Slovenije,” je zahvalo k čestitki ob izjemnih uspehih Žanu izrazila tržiška občinska svetnica in poslanka v Državnem zboru RS Andreja Potočnik.

 

Oglejte si tudi