Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
3°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

Parkiraj izgovore drugam

Invalidi so kategorija ljudi, katerih pravica do enakih možnosti je velikokrat onemogočena oziroma kršena. Ena od teh je tudi pravica do parkiranja na mestih, rezerviranih za invalide.
Vsakdanje življenje nakazuje, raziskava Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru pa kaže na veliko pomanjkanje družbene zavesti in solidarnosti v odnosu do invalidov in parkiranja na mestih, rezerviranih za invalide.  Število kršitev, zaznanih tekom raziskave, je bilo tako visoko, da ne moremo govoriti o naključju.
Še posebno pa izstopa podatek, da skoraj 30 odstotkov kršiteljev neupravičeno parkira na mestih, rezerviranih za invalide, tudi takrat, ko so v neposredni bližini prosta druga parkirana mesta. Gre za dejanje, ki je v nasprotju s formalnimi pravili in tudi družbenimi normami, je nemoralno. Dokazuje nizek nivo prometne kulture, pomanjkanje strpnosti in solidarnosti. V tem kontekstu tudi uporabniki parkiriščih, namenjenih invalidom, na področju občine Tržič nismo bistveno drugačni.

Zato so Fakulteta za varnostne vede, Javna agencija RS za varnost prometa in Mestna občina Ljubljana vzpostavili in nadaljevali s kampanjo in spremljajočimi aktivnostmi »Parkiraj izgovore drugam! Ne na mesta, rezervirana za invalide«. Kampanja vključuje ozaveščanje širše javnosti o neupravičenosti in posledicah parkiranja na mestih, rezerviranih za invalide, strokovne posvete in medijsko podporo.

Žal pa pri nekaterih posameznikih notranji moralni mehanizmi niso dovolj in učinkujeta le zunanji nadzor in kazen. Zato se predvideva tudi poostren nadzor v prvih dveh tednih decembra 2017. Čas za to je primeren, saj je to obdobje, ko se število obiskov javnih prireditev poveča, več pa je tudi obiskov nakupovalnih središč. Kampanji se je pridružilo kar 24 slovenskih občin, od tega vseh 11 mestnih občin.

Aktivni za varnost v prometu !

Oglejte si tudi