Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
10°C
JUTRI
14°C
-2°C
Oceni objavo

Obletnica rojstva dr. Toneta Pretnarja

9. avgusta praznujemo obletnico rojstva dr. Toneta Pretnarja (9. 8. 1945 – 16. 11. 1992), slovenskega literarnega zgodovinarja, verzologa in prevajalca. Od leta 1993 knjižnica v Tržiču nosi njegovo ime.

Letos bomo v knjižnici na poseben način počastili tudi 25-letnico njegove smrti in 25-letnico izida prelepe monografije o Tržiču V sotočju Bistrice in Mošenika. V soboto, 25. novembra, pripravlja Knjižnica dr. Toneta Pretnarja v sodelovanju z oddelkoma za slavistiko in slovenistiko na Filozofski fakulteti UL in z Društvom slovenskih književnih prevajalcev strokovno srečanje Občutenje srca skupinskega avtorja, ki bo posvečeno sodelovalnosti pri raziskovanju, prevajanju, uredništvu, objavljanju, poučevanju jezika in literature ter organiziranju jezikoslovnega in literarnovednega življenja. K besedi na srečanju so vabljeni Pretnarjevi nekdanji sodelavci z vseh področji njegovega delovanja, nekdanji študentje, prejemniki Pretnarjeve nagrade in prijatelje. Strokovno srečanje z mednarodno udeležbo bo razporejeno v obliki referatov prek celega sobotnega dneva, odprto zainteresirani javnosti, posebej lokalni skupnosti. Strokovno srečanje se bo prelilo v večer s slavnostno akademijo v Kulturnem centru Tržič. Gostja bo izjemna pevka šansonov, vsestranska umetnica Vita Mavrič, spremljala jo bo petčlanska glasbena zasedba.

Vabljeni, da za večerni dogodek čim prej rezervirate svoj sedež v dvorani Kulturnega centra na naslovu siktrz@trz.sik.si ali po telefonu 04 592 38 83. Predstava je za zveste člane Knjižnice dr. Toneta Pretnarja brezplačna, podarjamo vam jo skupaj z Občino Tržič – kandidatko za naziv Branju prijazna občina.

Oglejte si tudi