Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

VUČ U VODO 2018

Tržič – osrednje mesto praznovanja gregorjevega

V nedeljo, 11. marca bodo otroci v Tržiču po vodi spustili gregorčke, kakor imenujejo hiške in druge predmete, ki jim dodajo prižgane sveče. S tem oznanijo prihod pomladi in se spomnijo čevljarjev, ki so na ta dan prenehali z delom ob luči.

Spuščanje gregorčkov je vpisano v nacionalni register nesnovne kulturne dediščine, Tržič, ki je podal predlog za vpis, pri ohranjanju živosti dogodka v slovenskem prostoru zaseda posebno mesto. V letošnjem letu bo spuščanje gregorčkov še posebej slovesno, popestreno s številnimi različnimi aktivnostmi.

O letošnjem dogodku

Letos bo prireditev Vuč u vodo, ki jo pripravlja Občina Tržič, ob njej pa sta glavna nosilca dogodka Osnovna šola Križe in Tržiški muzej, potekala v nedeljo, 11. marca 2018, spremljevalni program se bo začel že v soboto. V soboto, 10. marca bo ob 10. uri potekalo odprtje razstave z naslovom Luč in voda ter podnaslovom Razstava svetil mojstra Jerneja Kosmača. Pridružila se ji bo delavnica izdelovanja gregorčkov v organizaciji Tržiškega muzeja; hkrati bo v Tržiču potekal Tržni dan.

Glavni dogodek bo v nedeljo, 11. marca popoldne. V Kurnikovi hiši bo od 16. ure odprta razstava gregorčkov, ki jih pripravljajo otroci tržiških osnovnih šol in vrtcev. Otroci iz Osnovne šole Križe bodo za razstavo pripravili tudi drugovrstne hiške in plavajoče predmete, kakšne po vodi ob različnih praznikih zimskega obdobja spuščajo drugod po Evropi. V Kurnikovi hiši in Kulturnem centru Tržič bosta od 16. ure dalje potekali dve delavnici izdelovanja gregorčkov, ki jih bosta vodili Dragica Štalc in Romana Kramar, in sicer ena na temo poustvarjanja gregorčkov, kakršni so se izdelovali v preteklosti, druga z motivi, ki gledajo v prihodnost. Ob dogodku bo organiziran tudi pohod po točkah »obrednega kota« (od Velike mizice, sv. Jožefa, Pehtre babe in župnijske cerkve), ki ga bo vodil Nejc Perko.

Osrednja prireditev bo potekala v Atriju Občine Tržič ob 18. uri. Program bodo pripravili otroci Osnovne šole Križe, sodeloval bo tudi Pihalni orkester Tržič. Sledil bo sprevod do nabrežja Tržiške Bistrice, kjer bodo ob gorečem kresu gregorčki splavali po vodi. Ogledati si bo mogoče vihtenje gorečih metel, otroci, ki bodo spustili gregorčke, bodo prejeli spominsko »medaljo« mojstra Jerneja Kosmača.

Nedeljsko dogajanje bodo popestrile stojnice, med njimi tudi stojnice s kulinariko, ki jo bodo pripravile članice študijskega krožka, ki deluje na Ljudski univerzi Tržič, mesto pa bodo že v dneh pred gregorjevim krasile hiške, ki so jih pripravili člani Načete palete. Poleg tega bodo v petek 10. marca in v nedeljo 11. marca dediščino gregorjevega v Tržiču raziskovali študentje etnologije in kulturne antropologije – pridružilo se nam jih bo prek štirideset.   


Več informacij:

Dr. Bojan Knific, višji kustos Tržiškega muzeja, 031/272-792, bojan.knific@guest.arnes.si 

Petra Hladnik, Turistično promocijski in informacijski center, 04/59-71-524, informacije@trzic.si

 Erna Meglič, ravnateljica Osnovne šole Križe, 04/59-51-102, tajnistvo@oskrize.si

Oglejte si tudi