Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

S socialno inovacijo Dom Petra Uzarja v Tržiču dosega višjo raven oskrbe

Bolniki z demenco se v sobi »Grem na lepš«, počutijo kot bi potovali domov
V Domu Petra Uzarja v Tržiču so na dopoldanski novinarski konferenci predstavili koncept posebej urejene sobe, ki je namenjena stanovalcem z demenco. Ta bolezen sodobnega časa predstavlja svetovni problem, saj obolevajo ne samo starejši od 65 let, temveč tudi mlajši od 50 let. V Domu Petra Uzarja v Tržiču je stanovalcev z demenco več kot 50 %, zato je posebna pozornost namenjena ustrezni skrbi in odnosu za dostojanstveno staranje. Na pobudo direktorice doma dr. Anamarije Kejžar in v sodelovanju s projektantom dr. Domnom Zupančičem s Fakultete za arhitekturo, je zaživela socialna inovacija, poimenovana Grem na lepš.

V sobi »Grem na lepš«  se stanovalec počuti kot potnik na vlaku, saj mu daje ekran na steni občutek potovanja. Na ekranu se predvaja posnetek vožnje z vlakom, ki bolnika z demenco sprosti, stena z osvetljenimi dvodimenzionalni obrisi Kamniško Savinjskih Alp, s Tržičanom poznanim Storžičem, pa dajejo občutek dejanskega potovanja.

»Soba za sproščanje je nastala kot odgovor na stanovalce z demenco v obdobju nemira, ko želijo iti v kraj svoje mladosti, saj so dezorientirani v času in prostoru. V času trajanja nemira v odprtih enotah poskušamo stanovalce pomiriti s tem, da osebje pospremi stanovalca po domu, po okolici, parku ali poskusi preusmeriti v druge aktivnosti. Sobo smo pričeli uporabljati ob končani prenovi, ki je potekala od aprila do novembra lani in predstavlja pravi biser gradbenih del, saj z njo dosegamo višjo raven socialne oskrbe,« pravi direktorica Doma Petra Uzarja Tržič dr. Anamarija Kejžar.

Poleg sobe »Grem na lepš« so v Domu Petra Uzarja lani skupaj z dr. Jano Mali s Fakulteto za socialno delo razvili inovativen koncept Celostne oskrbe stanovalcev z demenco, katerega rezultat so tudi nove metode dela, kot je škatla spominov, integracija stanovalcev v aktivnosti, največji dosežek pa predstavlja odprtje varovanega oddelka, kjer ga stanovalci prej niso mogli zapustiti – v odprto obliko enote, s povečano pozornostjo vsega kadra.

Skupaj z Občino Tržič smo pripravili tudi zloženke Živimo in starajmo se skupaj, ki dodatno osveščajo lokalno skupnost o demenci.

 

 

Oglejte si tudi