Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-2°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

KNJIGA: STARE TRŽIŠKE JEDI, NOVI OKUSI

Knjiga, ki je nastajala v okviru Študijskega krožka - Tržiška kulinarična dediščina, bo kmalu na voljo.
Od 19. decembra jo lahko kupite v Turistično promocijskem in informacijskem centru (TPIC) v atriju Občine Tržič ali na Ljudski univerzi Tržič. (Uradno predstavitev knjige in vseh sodelujočih načrtujemo v mesecu januarju.)

 

Vsebina je razdeljena na tri dele. Najprej so recepti, sledijo zgodovinski pregled in na koncu zapisi o tržiški prehrani. Pestro vsebino dopolnjuje tudi zanimivo slikovno gradivo.

STARE TRŽIŠKE JEDI, NOVI OKUSI: Kruh, Flika, Trijet, Štruklji, Flancati, Ajdov šmorn, Ajdovi krapi, Koruzni žganci, Močniki, Prežganka, Prosena kaša, Aleluja, Krompirjev golaž, Govnač, Grenadirmarš, Tržiške bržole, Jabolka v testu / DROBCI O PREHRANJEVALNIH NAVADAH TER HRANI IN PIJAČI TRŽIČANOV: Meso je bilo v mnogih družinah redkokdaj na mizi, Rib niso marali vsi, Pripeljali so gosi in purane, Veselili so se kolin, Hrano so kupovali na trgu in v trgovinah, priljubljene so bile sladkarije, Kruh so pekli v pekarnah, Nabiralništvo, Gospodinjstvo in obroki, Za posebne dni, Nekaj jedi, Pijača, Bolj za šalo kot zares, Pa niso zares mačkov jedli? / ŠE TO IN ONO O TRŽIŠKI PREHRANI: Tržišk kosiv, Želodec, kakršnega delajo ob kolinah pri Špelnu, Kuhanje žganja, Božična peka in druge božične navade, Nekdaj pod Košuto, Tržiške gostilne (Ankeletova gostilna v Podljubelju, Jurčkova gostilna v Kovorju, Robeževa gostilna v Lomu, Na Kofcah)

 

Saša Poljak Istenič, Ivana Ahčin, Andrejka Belhar Polanc, Marinka Damjan, Mirjana Dolenc, Rina Golja, Petra Hladnik, Pija Japelj, Jožica Koder, Nika Perko, Vida Primožič, Simona Teran in Katarina Tomc. Brez njih knjige ne bi bilo – kot tudi ne brez podpore Ljudske univerze Tržič, Tržiškega muzeja (predvsem Bojana Knifica), Turističnega društva Tržič (predvsem Dušana Podrekarja), Taborniškega doma Šija, Osnovne šole Tržič in Občine Tržič.

 

Iz srca hvala vsem, brez sodelovanja nam nebi uspelo.

Oglejte si tudi