Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-3°C
SOB.
10°C
2°C
Oceni objavo

Tržiški gregorčki naznanjajo pomlad

Na predvečer sv. Gregorja, ki praznuje 12. marca, je v Tržiču znana šega, v okviru katere so otroci po Tržiški Bistrici spustili goreče predmete, med njimi peharje in cambohe, v katere so dali oblance, tudi lično izdelane hišice, v katerih so bile prižgane sveče.
Letos bo prireditev Vuč u vodo, ki jo pripravlja Občina Tržič, ob njej pa sta glavna nosilca dogodka Osnovna šola Križe in Tržiški muzej, potekala v nedeljo, 11. marca, spremljevalni dan pa se bo začel že v soboto.


V soboto, 10. marca bo ob 10. uri v Galeriji Atrij potekalo odprtje razstave z naslovom Luč in voda ter podnaslovom Razstava svetil mojstra Jerneja Kosmača. Pridružila se ji bo delavnica izdelovanja gregorčkov v organizaciji Tržiškega muzeja; hkrati bo v Tržiču potekal Tržni dan.

 

»Gregorjevo sodi med najpomembnejše tržiške dogodke, povezane z našo dediščino. Ima zelo močno tradicijo, ki živi še danes. Otroci tržiških vrtcev in osnovnih šol vsako leto izdelujejo gregorčke in se tako srečujejo s to šego in navado, ki, tako kot živi v današnjem času v Tržiču, ne živi nikjer drugje na Slovenskem,« pravi dr. Bojan Knific, višji kustos Tržiškega muzeja. Poudarja, da ima Gregorjevo zelo stare korenine. »Ne gre za šego, ki bi se razvila v 20. stoletju ampak sega še v predkrščansko dobo. Ta tradicija je v Tržiču očitno živela,  lokacija kjer se spuščajo gregorčki ohranja svoje mesto in tudi termin ostaja isti. Gregorčki se spuščajo na predvečer godu sv. Gregorja, 11. marca,« pravi dr. Knific.

 

Glavni dogodek bo v nedeljo, 11. marca popoldne. V Kurnikovi hiši bo od 16. ure odprta razstava gregorčkov, ki jih pripravljajo otroci tržiških osnovnih šol in vrtcev. Otroci iz Osnovne šole Križe bodo za razstavo pripravili tudi drugovrstne hiške in plavajoče predmete, kakšne po vodi ob različnih praznikih zimskega obdobja spuščajo drugod po Evropi.

 

V Kurnikovi hiši in Kulturnem centru Tržič bosta od 16. ure dalje potekali dve delavnici izdelovanja gregorčkov, ki jih bosta vodili Dragica Štalc in Romana Kramar, in sicer ena na temo poustvarjanja gregorčkov, kakršni so se izdelovali v preteklosti, druga z motivi, ki gledajo v prihodnost. Ob dogodku bo organiziran tudi pohod po točkah »obrednega kota« (od Velike mizice, sv. Jožefa, Pehtre babe in župnijske cerkve), ki ga bo vodil Nejc Perko.

 

Osrednja prireditev bo potekala v Atriju Občine Tržič ob 18. uri. Program bodo pripravili otroci Osnovne šole Križe, sodeloval bo tudi Pihalni orkester Tržič. Sledil bo sprevod do nabrežja Tržiške Bistrice, kjer bodo ob gorečem kresu gregorčki splavali po vodi. Ogledati si bo mogoče vihtenje gorečih metel, otroci, ki bodo spustili gregorčke, bodo prejeli spominsko »medaljo« mojstra Jerneja Kosmača.

 

Nedeljsko dogajanje bodo popestrile stojnice, med njimi tudi stojnice s kulinariko, ki jo bodo pripravile članice študijskega krožka, ki deluje na Ljudski univerzi Tržič, mesto pa bodo že v dneh pred gregorjevim krasile hiške, ki so jih pripravili člani Načete palete. Poleg tega bodo v petek 10. marca in v nedeljo 11. marca dediščino gregorjevega v Tržiču raziskovali študentje etnologije in kulturne antropologije – pridružilo se nam jih bo prek štirideset.  

 

Občina Tržič in Tržiški muzej sta v povezavi z gregorjevim postavljena pred velik izziv. Šego je potrebno razvijati in dediščino ohranjati v obliki, kot je živela v preteklosti in jo po drugi strani vključiti v sedanji čas. »Če bi vztrajali samo v preteklosti, bi stvar slej kot prej zamrla. Če bomo razmišljali o gregorjevem, o svečah, svetlobi in vodi na današnji način, potem pa je možnost, da se šega v preoblikovani obliki ohrani. Tržič mora ostati eno od osrednjih mest, ki spoštuje to tradicijo in kazati smernice, kako šego razvijati v prihodnosti,« pravi višji kustos Tržiškega muzeja dr. Bojan Knific.

Čeprav šego poznajo tudi v Kropi, Kamni Gorici, Železnikih in še v nekaterih drugih krajih, ostaja Vuč v vodo v Tržiču posebna in edinstvena.

 

 

Več informacij:

 

Dr. Bojan Knific,

višji kustos Tržiškega muzeja,

031/272-792,

bojan.knific@guest.arnes.si 

 

dr. Metka Knific Zaletelj

direktorica občinske uprave Občine Tržič

04/59-71-510

metka.knific.zaletelj@trzic.si

 

Erna Meglič

Ravnateljica Osnovne šole Križe

04/59-51-102

tajnistvo@oskrize.si

 

Oglejte si tudi