Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
3°C
NED.
22°C
4°C
Oceni objavo

V Občini Tržič se dogaja

V želji, da boste še hitreje in podrobneje seznanjeni z delom v občinski upravi Občine Tržič, vas seznanjamo s pregledom večjih izvedenih del v preteklem in napovednikom dogajanja v tekočem tednu. S tem vas želimo opozoriti na pomembnejše projekte in aktivnosti ter pravočasno pritegniti vašo pozornost.

Ohranjanje in spodbujanje razvoja kmetijstva in podeželja v občini Tržič


Občina je objavila končno poročilo glede dodelitve pomoči za ohranjanje in spodbujanje razvoja kmetijstva in podeželja v občini Tržič v letu 2017. Občina Tržič je sredstva v višini 44.000,00 EUR namenila za ohranjanje in spodbujanje razvoja kmetijstva v občini, in sicer za naložbe v kmetijska gospodarstva za primarno proizvodnjo, urejanje kmetijskih zemljišč in pašnikov, nove investicije za delo v gozdu, naložbe v predelavo in trženje kmetijskih in živilskih proizvodov ter naložbe v nekmetijsko dejavnost na kmetiji (dopolnilne dejavnosti na kmetiji). Sredstva smo upravičencem dodeljevali kot državne pomoči, s katerimi se krijejo upravičeni stroški namenov, opredeljenih v letnem  javnem razpisu in v skladu s Pravilnikom o ohranjanju in spodbujanju razvoja kmetijstva in podeželja v občini Tržič za programsko obdobje 2015-2020.

 

Poleg navedenega so v javni razpis in pravilnik vključeni tudi ostali ukrepi občine. To so finančne pomoči, namenjene za štipendiranje bodočih nosilcev kmetij in podporo delovanju društev s področja kmetijstva, gozdarstva in razvoja podeželja.

 

Na razpis je prispelo 45 vlog. Sredstva v višini 40.074,34 EUR so bila razdeljena 43. upravičencem, ki so izpolnjevali razpisne pogoje oz. izvedli prijavljeno investicijo. Prijav na ukrep štipendiranje bodočih nosilcev kmetij nismo prejeli, zato so sredstva v višini 1.200,00 EUR ostala neizkoriščena.

 

Financiranje javnih zavodov

Občina Tržič je sklenila praktično vse letne pogodbe za financiranje javnih zavodov (šole, vrtci, glasbena šola, muzej…) in drugih organizacij (npr. Fundacija Vincenca Drakslerja, Varna hiša za ženske in otroke, območna izpostava JSKD…), kar omogoča njihovo normalno delovanje in izvajanje javnih pooblastil.

 

Vstop otrok v vrtec

Na seji občinskega sveta bo občinska uprava v sprejem predlagala spremembo pravilnika o vstopu otrok v vrtec. Vrtec in člani Komisije za sprejem otrok v vrtec so nas obvestili, da se pri obravnavi vlog za sprejem otrok v vrtec med letom ponekod srečujejo z dilemami, ker posameznih situacij, ki so posledica spreminjajočih se družbenih in družinskih razmer, veljavni pravilnik ni predvidel. Nameni in cilji predlaganih sprememb Pravilnika so:

 

  • zagotoviti skladnost Pravilnika z veljavno zakonodajo,
  • zagotoviti zakonite, pregledne in enotne postopke sprejema otrok v Vrtec.

Finančne spodbude za gospodarstvo

Občina Tržič za sejo občinskega sveta predlaga sprejem novega Pravilnika o dodeljevanju finančnih spodbud za pospeševanje razvoja gospodarstva v občini Tržič.

Na podlagi že obstoječega Pravilnika je Občina Tržič v preteklih letih sofinancirala naslednje ukrepe:

  • spodbujanje začetnih investicij in investicij v razširjanje dejavnosti in razvoj,
  • spodbujanje odpiranja novih delovnih mest in samozaposlovanja,
  • spodbujanje promocije in prodora na tuje trge,
  • spodbujanje sobodajalstva.

 

V sklopu sprejema Akcijskega načrta se je pokazalo, da je smiselno obstoječi Pravilnik nadgraditi z novimi ukrepi, ki bodo še bolje odgovarjali potrebam gospodarstva v hitro spreminjajočem se okolju. V Pravilnik smo tako dodali še štiri nove ukrepe, in sicer:

  • spodbujanje projektov inovacij,
  • subvencioniranje stroškov za delovanje mladih inovativnih podjetij,
  • spodbujanje investicij v izgradnjo proizvodnih in obrtnih objektov ter objektov za izvajanje turistične ali razvojno-raziskovalne dejavnosti,
  • spodbujanje prijav na državne in mednarodne razpise.

 

Kulturno dogajanje

V počastitev slovenskega kulturnega praznika je v Domu Petra Uzarja nastopil ansambel Vaška godba, zbrane stanovalce pa so pozdravili še župan Občine Tržič, mag. Borut Sajovic, poslanka v DZ RS Andreja Potočnik in direktorica občinske uprave Občine Tržič, dr. Metka Knific Zaletelj. V Tržiču smo kulturni praznik obeleželi še s:

  • koncertom učencev Glasbene šole Tržič,
  • območnim srečanjem otroških gledaliških skupin Tržiča,
  • premiero komedije Lesena peč s strani KD Kruh Križe,
  • brezplačnimi vodenimi ogledi po stalnih razstavah Tržiškega muzeja,
  • odprtjem razstave Ferda Mayerja v Paviljonu NOB.

Oglejte si tudi