Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
20°C
6°C
Oceni objavo

Obvestilo - Parkiranje na mestih za invalide

Ob vedno hitrejšem tempu življenja, ko imamo tudi opravkov vedno več, je avtomobil postal nuja.

Ne glede na zasedenost parkirišč se vse pogosteje dogaja, da vozniki zaradi časovne stiske želijo parkirati čim bližje vhodu objekta. Ob tem se poslužujejo tudi parkirnih mest, ki so namenjena invalidom, kar je, če nimajo parkirne karte za invalide, prepovedano. Gre za širše parkirno mesto, označeno z rumeno barvo in opremljeno s posebnim znakom. Na tem mestu lahko parkirajo osebe, ki so po zakonu upravičene uporabljati parkirno karto za invalide.

Upravičenec lahko zahtevo za izdajo parkirne karte poda na pristojni upravni enoti, v kateri ima prijavljeno stalno ali začasno prebivališče. Zahtevi je potrebno predložiti odločbo o invalidnosti, iz katere je nedvoumno razvidna upravičenost, oziroma potrdilo izbranega osebnega zdravnika in dve fotografiji, ki kažeta pravo podobo osebe.

Žal se premalo zavedamo pomena parkirnih mest za invalide, njihove mobilnosti in vključenosti v vsakdanje življenje. V prometu se odražajo razpoloženje ljudi in družbene razmere, zato je pomembno, da smo strpni, odgovorni in solidarni, saj smo v prometu vsi enakovredni.

Na spodaj navedenih spletnih povezavah so obrazci, ki so potrebni za pridobitev invalidne karte.

Pravilnik o parkirni karti, (Uradni list RS, št. 109/10)         

https://www.uradni-list.si/files/RS_-2011-067-03028-OB~P001-0000.PDF  (Obrazec parkirne karte)

https://www.uradni-list.si/files/RS_-2011-067-03028-OB~P005-0000.PDF  (Vloga za izdajo, vpis sprememb, nadomestitev parkirne karte)

https://www.uradni-list.si/files/RS_-2011-067-03028-OB~P007-0000.PDF  (Potrdilo izbranega zdravnika/-ice)

 

Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Ljutomer, Križevci, Radenci, Razkrižje, Veržej,

Vrazova ulica 1
9240 Ljutomer

Oglejte si tudi