Logo MojaObčina.si

Veržej

Deli
Avtor: Sašo Hladen,

Tradicionalni slovenski zajtrk 2017

Prehranske navade, ki se oblikujejo v otroštvu in mladostništvu, vplivajo na način prehranjevanja in tudi na zdravje v kasnejših življenjskih obdobjih.

Dober dan se začne z zdravim zajtrkom. Slovenski  tradicionalni zajtrk sestavljajo: kruh, mleko, maslo, med in jabolka.

Projekt »Tradicionalni slovenski zajtrk« je tudi letos eden izmed osrednjih dogodkov  DNEVA SLOVENSKE HRANE, ki poteka vsako leto tretji petek v mesecu novembru. Nosilec projekta je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvom za zdravje, Ministrstvom za kulturo in številnimi drugimi partnerji (Čebelarska zveza Slovenije, Zavod RS za šolstvo, NIJZ,…).

Namen in cilji projekta:

  • Izobraževati, obveščati in ozaveščati učence o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad.
  • Poudariti pomen čebelarstva za kmetijstvo.
  • Poudariti pomen kmetijstva za samooskrbo.
  • Ozaveščati učence o pomenu zdravega načina življenja ( gibanje, zdrave prehranske navade, …)
  • Poudariti pomen in tudi prednost lokalno pridelanih živil.

Pri izbiri hrane tako doma, kot v vrtcu, šoli in na delovnem mestu, naj ima prednost hrana, ki je pridelana v Sloveniji, saj je takšna hrana bolj sveža, z več vitamini, bolj hranljiva, s polnejšim okusom, ima pa tudi manj dodatkov za daljše skladiščenje in poudarjanje okusa.

Učenci so v okviru tradicionalnega slovenskega zajtrka odpeli Slakovo pesem Čebelar, hkrati pa so za vse oddelke osnovne šole še potekale različne delavnice.

                        Koordinatorica Tradicionalnega zajtrka 2017 na OŠ Veržej: Cvetka Ivančič

Oglejte si tudi